Депутатите ще обсъдят създаването на временна комисия за сигурността на машинното гласуване

0
12

 

Народните представители включиха допълнителна точка в седмичната си програма, като решиха по време на пленарното заседание утре да обсъдят създаването на временна анкетна комисия, която да установи всички факти и обстоятелства във връзка с машинното гласуване, предава БНР.

Искането за такава комисия е на БСП. Депутатът Борислав Гуцанов каза, че въпросът е пряко свързан с националната сигурност на страната:

Неслучайно и във Франция, и в Германия машините са премахнати и отново е преминато на традиционния начин на гласуване именно поради доклади на техните служби за сигурност. Затова ние силно се надяваме, че ще ни подкрепите за създаването на тази комисия, за да стане пределно ясно на всички български граждани какво се е случило с последните избори“.

ГЕРБ ще подкрепи създаването на комисията за машинното гласуване, заяви председателят на парламентарната група Десислава Атанасова:

„Крайно време е да стане ясно онези думи, свързани с кодовете на машините, онези заклинания кой кого ще съди от лидерите на две от партиите били заедно в управление, говоря за г-н Свиленски и за г-н Петков, да станат известни на българското общество“.

Депутатите решиха да изслушат вътрешния министър Калин Стоянов, председателя на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова и председателя на ДАНС Пламен Тончев за надеждността на машините за гласуване.

Процедурата е поискана от „Възраждане“ и ще се проведе в понеделник на извънредно заседание след предвидения в дневния ред редовен парламентарен контрол.

В същото време мнозинството отхвърли друго предложение на „Възраждане“ за изслушване на  министъра на отбраната Тодор Тагарев за състоянието на българската армия и планираните инвестиции в оръжейни системи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here