Земеделският министър към пчеларите: Изпращаме до Брюксел искания във ваша полза

0
18

 

Пчелари от цялата страна излязоха на национален протест пред Министерството на земеделието и храните. Те се обявиха за прекратяване на безмитния внос на мед от трети страни и по-специално от Украйна, в подкрепа на общонационалния земеделски протест и против отказа на парламента да продължи забраната за внос на селскостопански стоки от Украйна.

По искане на протестиращите ресорният министър Кирил Вътев слезе при тях, след което няколко пчелари влязоха с него в министерството, за да поставят своите искания пред властта, оформени в специална декларация. Иван Кънев, председател на сдружение „Пчелари Русе“, обясни, че исканията на пчеларите са трупани с години:

„В посока на правна уредба административна тежест, представителство, контакти с министерството и най-вече прекратяването на безмитния внос, който е на пчелен мед в България“.

За осигуряване на безлихвено кредитиране на стопанствата настояват още пчеларите. Техният протест стана малко по-шумен, докато чакаха пред агроведомството да се появи министър Вътев: „Подигравате с нас, не сме заразни, не сме терористи, чакаме един час“, скандираха пчеларите, докато чакаха появата на министъра. Ето как им отговори той:

„Изпращаме до Брюксел искания във ваша полза. А това е спешно. Кое беше по-важно? Да дойда тук да си викаме или да изпратим исканията до Брюксел?“.

Пред агроминистерството пчеларите поставиха свои кошери, издигнаха български знамена и транспаранти с надписи „Спрете дискриминацията, спрете фалшивия мед!“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here