България спира вноса на руски суров петрол

0
16

 

Решението е на Народното събрание. „Възраждане“, БСП и ИТН гласуваха против

 

България спира вноса на руски суров петрол, който в момента се ползва от „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки към Русия заради войната в Украйна, предава БНР.

„ЗА“ гласуваха 122-ма народни представители от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, докато 43-ма от партия „Възраждане“, БСП и ИТН се обявиха против.

Сред вносителите на предложението са Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов и Делян Пеевски. С него на практика българското правителство трябва да прекрати използването на дерогацията, позволяваща ни да внасяме руски петрол до края на 2024 г.

В законопроекта се предлага назначаването на особен търговски управител на „Лукойл“. Той ще бъде избиран от Народното събрание по предложение на Министерския съвет и ще бъде стриктно контролиран от Комисията по икономическа политика и иновации, както и от парламента в цялост. Особеният търговски управител ще бъде задължен да представя подробни шестмесечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат приемани от Комисията по икономическа политика и иновации.

Опозиция и подкрепящи управлението взаимно се обвиниха в действия под чужд натиск. Според Румен Гечев от БСП работата на рафинерията, която държи 40% от пазарния дял у нас, ще бъде блокирана и това ще ощети българските граждани.

„Защо вие не изпълнявате решенията на Европейската комисия? Ами защото „Козяк“ е наредил на някои хора. „Козяк“ се смее, а ние плащаме. Докато има такива глупаци, докато има такива майкопродавци, българският народ ще плаща. Цените на бензина почнаха да растат и на дизела и те ще растат още повече. Сега ще ударим и цялата икономика с петролните продукти. Срам и позор“.

Отговорът на Хамид Хамид от ДПС :

„Днес тук от вас говори госпожа Митрофан, а не професор Гечев. Не е вярно и е мит, че тази рафинерия може да работи само с руски петрол. А аргументът ви, че цените ще скочат, също, според мен, не е състоятелен, защото в момента, когато работим само с руски петрол, цените са замръзнали и падат ли? Не, цените пак скачат, професоре“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here