Ген. Мили предупреди Киев да не използва американски оръжия за атаки срещу руска територия

0
12

 

Видимо украинските власти не са се вслушали в съвета на американския генерал

 

Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили, малко след атаката с дрон срещу Кремъл през май, е предупредил главнокомандващия на украинската армия Валерий Залужни за недопустимостта на използването на американско оръжие за атаки срещу руски територия. Това съобщи външнополитическият колумнист на вестник „Вашингтон пост“ Дейвид Игнейшъс, предава ТАСС.

„Мили работи в тясно сътрудничество с генерал Валерий Залужни, главнокомандващ на украинските сили. Но се говори, че когато украинската армия използва дрон срещу Кремъл тази година, Мили е предупредил Залужни: „Не използвайте американско оръжие“ при подобни атаки на руска територия“, пише изданието.

Мили, който напуска поста си като председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ в края на септември, се е стремял да „избегне конфликт между великите сили“, според неговия прессекретар полковник Дейвид Бътлър.

ТАСС припомня, че украински дронове атакуваха Москва и Московска област сутринта на 30 май. Според руското министерство на отбраната осем устройства са участвали в атаката, пет от тях са били свалени, останалите три са били заглушени със средства за радиоелектронна борба.

По-късно „Ню Йорк Таймс“ съобщи, че според американската администрация атаката с дрон срещу Кремъл в началото на май е организирана от една от украинските специални служби.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here