Йотова: С един меморандум всички проблеми на земеделците не могат да бъдат решени

0
41

 

Вицепрезидентът очаква следващите стъпки на управляващите по проблемите в селскостопанския сектор

 

Кризата със зърнопроизводителите разкри много сериозни проблеми в сектора, каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която очаква следващите стъпки на управляващите за решаване на проблемите на бранша.
Йотова коментира подписания меморандум между правителството и земеделските производители: „Слушахме многобройни изказвания на различни земеделски производители и на специалистите в преработвателната промишленост. Очевидно с един меморандум всички тези проблеми не могат да бъдат решени.

Но що се отнася специално до меморандума, сигурно има добри намерения, но нека не забравяме, че има решение на Народното събрание. И това решение с днешна дата никой не е отменил, така че ще чакаме следващите дни да видим дали то ще бъде пререшено и какви ще бъдат следващите стъпки на управляващите“.

Йотова посъветва правителството да работи по-амбициозно за членството на страната ни в Шенген:
„По време особено на последното служебно правителство беше направена наистина една много сериозна дипломатическа офанзива на всички фронтове. Работеше се много усилено.
За съжаление, откакто е редовният кабинет, тази тема отново излезе от дневния ред, извън подчертаването какъв сериозен приоритет е.
Аз лично най-добронамерено бих посъветвала да се продължи амбицията на последния служебен кабинет в това отношение. Така че, всичко е в наши ръце – умела дипломация, настояване, тясна координация с Румъния по този въпрос“.
Управляващото мнозинство даде заявка, че промените в Конституцията влизат за разглеждане в зала в началото на октомври, очаквате ли да се наруши балансът на властите?
„Управляващото мнозинство до този момент даде толкова много предложения и сигнали около тези промени в Конституцията, които, някои от тях живееха няколко дни, други няколко часове. Така че нека да видим какво последно ще бъде предложено. Аз някак недоумявам какво означава това – сега ще вкараме промени, те ще бъдат гласувани на първо четене и едва ли не след това всички те ще бъдат променени. Нека видим как ще тръгне дискусията, след това ще избработим и нашата позиция“.
Вицепрезидентът коментира и промените в Антикорупционния закон:
„Определени тревоги и съмненя създава фактът, че на практика се създава още един разследващ орган. Важното е да има не координация между различни органи, а тази проблематика да бъде съсредоточена повече в една институция, отколкото в различни“.
източник: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here