КПКОНПИ е реформирана: Парламентът прие окончателно промените в закона за противодействие на корупцията

0
14

 

Делян Пеевски: Приехме най-добрия вариант на този закон

 

Народните представители приеха окончателно промените в закона за противодействие на корупцията. С него досегашната КПКОНПИ се разделя на две и се създава нова Комисия за противодействие на корупцията, която ще разследва лицата, заемащи високи публични длъжности.

Депутатите записаха, че членовете на новия орган трябва да бъдат избрани до 3 месеца от влизането на закона в сила.

„Приехме най-добрият вариант на този закон – облекчена структура, трима човека да е управлението, изключително независим директор на дирекция, с големи правомощия, за да може да сезира и българската и европейската прокуратура“, коментира Делян Пеевски след окончателното приемане на законопроекта.

„Единодушно ще се избира директорът, от тримата членове. Надявам се, че ще работи добре този орган, но времето ще покаже“, каза още той.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова са разписани разписахме правила за функционирането на Комисията за борба с корупцията, но тепърва предстои да се разгледа Закона за Комисията за незаконно придобитото имущество като ангажимент към Плана за възстановяване и устойчивост.

Атанасова отчете, че първоначалния приет законопроект на ГЕРБ-СДС е бил драстично променен. Според нея обаче текстовете, които окончателно бяха приети в зала, ще помогнат както за приемането ни в Шенген, така и за получаването на втория транш по ПВУ. Тя обяви, че ГЕРБ са готови да внесат следващата седмица и законопроекта за отнемането на придобитото по престъпен начин имущество.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков от своя страна отчете, че новият закон е синхронизиран с Европейската комисия. „Той беше основен критерий пред нашите колеги от Нидерландия. Те не искаха просто да бъде приет, а да бъде прието по начин, по който и те ще вярват, че ще работи“, каза още Петков.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here