Лавров пред ООН: Западът носи пряка отговорност за разпадането на Украйна

0
37

 

Руският външен министър припомни на привържениците на „формулата на Зеленски“ за заплахите на Киев да избие жителите на Донбас

 

Западът прекъсна изпълнението на Минските споразумения и следователно носи пряка отговорност за „разпадането на Украйна“ и разпалването на гражданска война в нея, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Украйна, предаде ТАСС.

Първият дипломат на Русия допълни, че Западът отбягва съдържателен разговор, основан на изискванията на Устава на ООН, няма аргументи за честен диалог по украинската тематика.

Лавров видя в подкрепата на Запада за Киев нарушаване на  принципа на самоопределение на жителите на Крим и Донбас. Според руския външен министър киевският режим не може да представлява жителите на Крим и Донбас, следователно подкрепата на западните страни за Киев след референдумите в тези региони нарушава принципа на самоопределение.

Руският външен министър се спря и на процеса за разширяване на ЕС, като посочи, че Брюксел иска да приеме „нацистите без ред“, но Сърбия и Турция трябва да чакат с години.

„Сега има призиви от Брюксел да се разшири членството в ЕС възможно най-скоро, включително по-специално с балканските страни. Основният патос обаче не е за Сърбия, не за Турция, които водят безнадеждни преговори за присъединяване от десетилетия, а за Украйна“, каза Лавров.

Настоящата криза в Европа можеше да бъде избегната, ако НАТО не беше отхвърлила предложенията за сътрудничество от Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС), допълни Лавров.

Той допълни, че са известни всички факти за „проектирането“ на кризата в Украйна от САЩ .

Руският външен министър припомни и заплахите на Киев за физическо унищожаване на жителите на Донбас в отговор на призивите за прилагане на „формулата на мира“ на украинския лидер Владимир Зеленски.

„Когато чуем призиви за прилагане на „формулата на мира“ и връщане на Украйна в границите от 1991 г., възниква въпросът: тези, които призовават за това, запознати ли са с изявленията на украинското ръководство какво ще правят с жителите на съответните територии?Така че това е отправено към тях заплахи за унищожение, юридически или физически, многократно се чуват публично на официално ниво“, каза ръководителят на руското външно министерство.

„След разпадането на СССР и създаването на независими държави на негово място, Съединените щати и техните съюзници грубо и открито се намесиха във вътрешните работи на Украйна. Както публично и дори гордо призна заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд на края на 2013 г., за отглеждането на послушни на Запада политици в Киев Вашингтон похарчи 5 милиарда долара, каза ръководителят на руското външно министерство.

На речта на Лавров присъстваха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и постоянният представител на Украйна в ООН Сергий Кислиця. Украинският президент Володимир Зеленски напусна залата на Съвета за сигурност на ООН, без да дочака изложението на руския външен министър.

Дипломат номер едно на Русия обвини Запада, че се обръща към принципите на Устава на ООН само в съответствие със собствените си егоистични геополитически нужди, поради което нарастват рисковете от глобален конфликт нарастват.

Той подчерта, че след края на Студената война колективният Запад, воден от Съединените щати, „произволно си присвоява ранга на арбитър на съдбините на цялото човечество и, обхванат от комплекса на изключителност, започва все повече да игнорира наследството на бащите основатели на ООН“.

Лавров защити правото на вето, с което Русия разполага в Съвета за сигурност, в отговор на призива на Зеленски страната да бъде лишена от него заради инвазията си в Украйна.

BIG5, по информации на ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here