„Лошият момент“ на Зеленски: Украинският лидер прибягва до лъжи и заплахи в края на неуспешната контраофанзива

0
15

 

Американският разузнавач, с когото разговарях, прекарал първите години от кариерата си в работа срещу съветската агресия и шпионаж, уважава интелекта на Путин, но презира решението му да започне война с Украйна и да инициира смъртта и разрушенията, които войната носи. Но, както ми каза той, „Войната свърши. Русия победи. Вече няма украинска офанзива, но Белият дом и американските медии трябва да поддържат лъжата. „Истината е, че ако украинската армия получи заповед да продължи настъплението, тя ще се разбунтува. Войниците не желаят повече да умират, но това не се вписва в глупостите, които се пишат от Белия дом на Байдън“

автор: Сиймур Хърш, seymourhersh.substack.com

Украинският президент Володимир Зеленски, главният прокурор на Украйна Андрий Костин, външният министър на Украйна Дмитро Кулеба, пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен слушат изказването на президента Джо Байдън на 78-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк Сити във вторник. / Снимка от JIM WATSON/AFP чрез Getty Images

 

Следващият вторник ще се навърши една година от унищожаването на три от четирите тръбопровода на „Северен поток“ 1 и 2 от администрацията на Байдън. Имам още какво да кажа по този въпрос, но ще трябва да почака. Защо? Защото войната между Русия и Украйна, в която Белият дом продължава да отхвърля всякакви разговори за прекратяване на огъня, е в повратен момент.

В американската разузнавателна общност има значителни елементи, които, опирайки се на полеви доклади и техническо разузнаване, смятат, че деморализираната украинска армия се е отказала от възможността да преодолее силно минираните тристепенни руски отбранителни линии и да пренесе войната в Крим и четирите области, завзети и анексирани от Русия. Реалността е такава, че разбитата армия на Володимир Зеленски вече няма никакви шансове за победа.

Служител, който има достъп до актуална разузнавателна информация, ми каза, че войната продължава, защото Зеленски настоява, че трябва да продължи. В неговия щаб или в Белия дом на Байдън не се обсъжда прекратяване на огъня и няма интерес към преговори, които биха могли да доведат до прекратяване на клането. „Всичко това са лъжи“, казва служителят, говорейки за украинските твърдения за постепенен напредък в офанзивата, която понася зашеметяващи загуби, докато печели позиции в няколко разпръснати района, които украинските военни измерват в метри на седмица.

„Нека бъдем ясни“, каза служителят. „Путин извърши глупав и саморазрушителен акт, като започна войната. Той си мислеше, че има магическа сила и че всичко, което иска, ще се получи“. Първоначалната атака на Русия, добави служителят, е била лошо планирана, с недостатъчен персонал и е довела до ненужни загуби. „Той беше излъган от своите генерали и започна войната без логистика – без възможност да снабдява войските си“. Много от провинилите се генерали са уволнени скоропостижно.

„Да – каза служителят, – Путин постъпи глупаво, без значение колко е провокиран, като наруши устава на ООН, както и ние“ – имайки предвид решението на президента Байдън да води прокси война с Русия, като финансира Зеленски и неговите военни. „И затова сега трябва да го обрисуваме в черни краски, с помощта на медиите, за да оправдаем грешката си“. Той имаше предвид тайната операция за дезинформация, която е имала за цел да дискредитира Путин, предприета от ЦРУ в координация с елементи на британското разузнаване. Успешната операция накара големите медии тук и в Лондон да съобщят, че руският президент страда от разнообразни заболявания, сред които кръвни разстройства и тежък рак. Според един от често цитираните разкази Путин се лекувал с големи дози стероиди. Не всички се заблудиха. През май 2022 г. „Гардиън“ скептично съобщи, че слуховете „обхващат цялата гама: Владимир Путин страда от рак или болест на Паркинсон, твърдят непотвърдени и непроверени съобщения“. Но много големи новинарски организации се хванаха на въдицата. През юни 2022 г. Newsweek разгласи това, което обяви за голяма сензация, позовавайки се на неназовани източници, според които Путин се е подложил на лечение два месеца по-рано от рак в напреднал стадий: „Властта на Путин е силна, но вече не е абсолютна. Борбата в Кремъл никога не е била по-интензивна. Всички усещат, че краят е близо.“

„В първите дни на юнската офанзива имаше няколко ранни украински пробива“, каза служителят, „в близост до първата от трите огромни бетонни защитни бариери на Русия, която беше в тежък капан, и руснаците се оттеглиха, за да ги засмучат. И всички те бяха убити.“ След седмици на големи загуби и малък напредък, заедно с ужасяващи загуби на танкове и бронирани машини, каза той, основни елементи от украинската армия, без да го обявяват, на практика отмениха офанзивата. Двете села, за които украинската армия наскоро заяви, че са превзети, „са толкова малки, че не биха могли да се поберат между две табели Burma Shave – имайки предвид билбордовете, които след Втората световна война покриваха всяка американска магистрала.

Страничен продукт на неоконсервативната враждебност на администрацията на Байдън към Русия и Китай – пример за това са изказванията на държавния секретар Тони Блинкен, който неведнъж е заявявал, че в момента няма да допусне прекратяване на огъня в Украйна – е значителното разделение в разузнавателната общност. Една от жертвите са секретните Национални разузнавателни оценки (НРО), които в продължение на десетилетия очертаваха параметрите на американската външна политика. Някои ключови служби в ЦРУ в много случаи отказаха да участват в процеса на НРО поради дълбоко политическо несъгласие с агресивната външна политика на администрацията. Един от последните неуспехи включваше планиран НРО, който се отнасяше до резултата от китайска атака срещу Тайван.

В продължение на много седмици съобщавах за дългогодишните разногласия между ЦРУ и други елементи на разузнавателната общност относно прогнозите за настоящата война в Украйна. Анализаторите на ЦРУ неизменно са били много по-скептични от колегите си от Агенцията за разузнаване на отбраната (АРО) по отношение на перспективата за успех в Украйна. Американските медии пренебрегнаха спора, но не и изданието Economist със седалище в Лондон, чиито добре информирани репортери не работят със спуснати отвън заглавия. Един от признаците за вътрешното напрежение в американската общност се появи в изданието на списанието от 9 септември, когато Трент Мол, директор на отдела за анализи на Военното разузнаване, даде извънредно интервю за Economist, в което защити оптимистичните доклади на агенцията си за войната в Украйна и нейното проблемно контранастъпление. Това беше, както отбелязва Economist в заглавието си, „рядко срещано интервю“. То остана незабелязано и от водещите американски вестници.

Мол признава, че ЦРУ е „сбъркало“ в доклада си за „волята за борба“ на американските съюзници, когато обучаваните и финансирани от САЩ армии в Ирак и Афганистан „се разпаднаха почти за една нощ“. Моул не се съгласи с оплакванията на ЦРУ – въпреки че агенцията не беше цитирана поименно – относно липсата на умения на украинското военно ръководство и неговата тактика в настоящата контраофанзива. Той заяви пред „Икономист“, че неотдавнашните военни успехи на Украйна са „значителни“ и дават на силите ѝ 40-50% вероятност да пробият тристепенните отбранителни линии на Русия до края на тази година. Той обаче предупреди, че „ограничените боеприпаси и влошаването на времето ще направят това „много трудно“.

В интервю за „Икономист“, публикувано седмица по-късно, Зеленски признава, че е забелязал – как да не забелязва? – нещо, което списанието цитира като „промяна в настроението на някои от партньорите му“. Зеленски също така призна, че това, което той нарече „неотдавнашни трудности“ на страната му на бойното поле, е било възприето от някои като причина за започване на сериозни преговори за прекратяване на войната с Русия. Той нарече това „лош момент“, защото Русия „вижда същото“. Но той отново даде да се разбере, че мирните преговори не са на дневен ред, и отправи нова заплаха към онези лидери в региона, чиито страни приемат украински бежанци и които искат, както ЦРУ е докладвало на Вашингтон, край на войната. В интервюто Зеленски предупреди, както пише Economist: „Няма как да се предвиди как милионите украински бежанци в европейските страни ще реагират на това, че страната им е изоставена.“ Зеленски заяви, че украинските бежанци „се държат добре… и са благодарни“ на тези, които са ги приютили, но няма да е добре  за Европа, ако украинското поражение „натика хората в ъгъла“. Това не е нищо по-малко от заплаха за вътрешно въстание.

Посланието на Зеленски тази седмица пред годишната Генерална асамблея на ООН в Ню Йорк не предложи нищо ново и, както съобщи „Вашингтон пост“, той получи задължителното „топло посрещане“ от присъстващите. Но, отбелязва „Пост“, „той произнесе речта си пред полупразна зала, като много делегации отказаха да се явят и да изслушат това, което той имаше да каже“. Лидерите на някои развиващи се страни, допълва докладът, са „разочаровани“, че многобройните милиарди, които администрацията на Байдън харчи без сериозна отчетност за финансиране на войната в Украйна, намаляват подкрепата за собствените им усилия да се справят със „затоплянето на света, да се противопоставят на бедността и да осигурят по-сигурен живот за своите граждани“.

В по-ранната си реч пред Общото събрание президентът Байдън не се занима с опасното положение на Украйна във войната с Русия, но поднови категоричната си подкрепа за Украйна и настоя, че „единствено Русия носи отговорност за тази война“ – пренебрегвайки, както не правят лидерите на много развиващи се страни, три десетилетия на разширяване на НАТО на изток след и тайното участие на администрацията на Обама в свалянето на проруското правителство в Украйна през 2014 г.

Президентът може и да е прав по същество, но останалата част от света помни, а Белият дом, изглежда, не помни, че именно Америка избра да воюва в Ирак и Афганистан, без да се съобразява с основателността на своите аргументи за това.

Президентът не говори за необходимостта от незабавно прекратяване на огъня във война, която не може да бъде спечелена от Украйна и която допринася за замърсяването, предизвикало настоящата климатична криза, обхванала планетата. Байдън, с подкрепата на министъра Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан – но с намаляваща подкрепа в други части на Америка – превърна безрезервната си финансова и морална подкрепа за войната в Украйна във въпрос на живот и смърт за преизбирането му.

В същото време неумолимият Заленски в интервю миналата седмица пред кореспондент на „60 минути“, някогашния връх на агресивната американска журналистика, представи Путин като поредния Хитлер и лъжливо настояваше, че Украйна има инициативата в сегашната си нестабилна война с Русия.

Запитан от кореспондента на CBS Скот Пели дали смята, че „заплахата от ядрена война е зад гърба ни“, Зеленски отговори: „Мисля, че Путин ще продължи да заплашва. Той изчаква Съединените щати да станат по-малко стабилни. Той смята, че това ще се случи по време на изборите в САЩ. Той ще търси нестабилност в Европа и Съединените американски щати. Ще използва риска от използване на ядрени оръжия, за да подхрани това. Той ще продължи да заплашва.“

Американският разузнавач, с когото разговарях, прекарал първите години от кариерата си в работа срещу съветската агресия и шпионаж, уважава интелекта на Путин, но презира решението му да започне война с Украйна и да инициира смъртта и разрушенията, които войната носи. Но, както ми каза той, „Войната свърши. Русия победи. Вече няма украинска офанзива, но Белият дом и американските медии трябва да поддържат лъжата.

„Истината е, че ако украинската армия получи заповед да продължи настъплението, тя ще се разбунтува. Войниците не желаят повече да умират, но това не се вписва в глупостите, които се пишат от Белия дом на Байдън.“

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here