Моравецки: Полша не доставя повече оръжия на Украйна, защото се фокусира върху собственото си въоръжаване

0
33

 

Полша не доставя повече оръжия на Украйна, защото се фокусира върху собственото си въоръжаване, заяви полският премиер Матеуш Моравецки, предаде Франс прес. Това изявление бе направено няколко часа след като Варшава извика спешно украинския посланик в Полша, за да протестира срещу думите на президента на Украйна Володимир Зеленски, изречени пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че някои страни се преструват, че са солидарни с Украйна, подкрепяйки индиректно Русия.

„Ние не прехвърляме повече никакви оръжия на Украйна, защото ние самите се въоръжаваме с по-модерни оръжия“, заяви Моравецки пред полската частна телевизия „Полсат“ относно военната и хуманитарната подкрепа на Полша за Украйна въпреки конфликта за украинското зърно.

Полският премиер не уточни кога Полша, един от най-големите доставчици на оръжие за Украйна,  е спряла да й доставя оръжия, нито дали това има връзка с конфликта относно зърното.

„Ние се съсредоточаваме върху бързото модернизиране и въоръжаване на полската армия, за да стане тя една от най-могъщите сухопътни армии в Европа и то в най-кратки срокове“, обясни той.

Моравецки също така поясни, че военният хъб, разположен в град Жешов, в югоизточната част на страната, през който преминава западна техника за Украйна, функционира нормално.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски заяви пред Общото събрание на ООН, че някои страни се преструват, че са солидарни с Украйна, подкрепяйки индиректно Русия. Полският заместник министър на външните работи реагира на тези изказвания с думите, че това е една фалшива теза спрямо Полша и тя е особено неоправдана предвид това, че Полша подкрепя Украйна от първите дни на войната.

Напреженията между Полша и Украйна, предизвикани от зърнения конфликт във връзка с наложената забраната от Варшава върху вноса на украинско зърно, за да защити интересите на полските производители, се засилиха в последните дни.

Украйна обяви, че сезира Световната търговска организация. А полският премиер предупреди вчера, че ще разшири забранените за внос украински продукти, ако Киев ескалира конфликта във връзка с полското ембарго върху зърнените култури. Украйна реагира бързо на това предупреждение и призова Полша да остави встрани емоциите и да възприеме конструктивен подход в този спор относно украинския износ на зърнени култури.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here