Нагорни Карабах вече не съществува! Азербайджан изселва арменците, а Алиев се извини на Путин за убитите руски миротворци

0
15

 

„Никакви арменци няма да останат там. Те просто ще бъдат избити и всички го разбират“

Арменците в Нагорни Карабах капитулираха, а Азербайджан е предал на Армения проект за мирно споразумение, предават световните агенции.

По-рано арменският министър-председател Никол Пашинян заяви пред сънародниците си, че в страната им не трябва да има размирици, за да бъде независима. В същото време стана ясно, че автомобил с руски миротворци е бил обстрелян в Нагорни Карабах, а военнослужещите са убити, съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация.

Днес по време на телефонен разговор с руския президент Владимир Путин президентът на Азербайджан Илхам Алиев се извини и изрази дълбоки съболезнования за смъртта на руски мироопазващи сили в Карабах на 20 септември, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Ето какво пишат за събитията в Нагорни Карабах кореспондентите на CNN Джоузеф Атаман и Клеър Себастиан:

С посредничеството на руските миротворци беше постигнато споразумение за пълно прекратяване на огъня.

На практика това е капитулация. Всички разбират това. От 13:00 часа на 20 септември 2023 г. Арцах (бел. ред. – Нагорно-Карабахската република или Република Арцах) вече не съществува. Факт е, че дори вече няма Нагорни Карабах.

Условията на примирието включват изтеглянето на арменската армия от зоната на дислокация на руския мироопазващ контингент, както и разформироването и пълното разоръжаване на армията за отбрана на Арцах, изтеглянето на тежката техника и оръжие от нейната територия. Също така беше обявена „реинтеграция“ и „гарантиране на правата и сигурността на арменците“ от Нагорни Карабах и началото на дискусия за осигуряване на препитанието им в рамките на Конституцията на Азербайджан.

Абсолютно ясно е, че това е „учтиво“. Никакви арменци няма да останат там. Те просто ще бъдат избити и всички го разбират. Основната задача на руските миротворци сега е да предотвратят геноцида. Те вече са настанили 2261 жители на Нагорни Карабах, включително 1049 деца, в своя базов лагер. Оказват им се всички необходими медицински грижи. И това е само началото. През следващите дни ще наблюдаваме голямото изселване на стохилядната република. Първият въоръжен конфликт, с който започна разпадането на Съветския съюз, приключи.

Арцах се задържа по-малко от ден и не трябва да бъде осъждан за капитулацията – тази война беше загубена преди три години. А окончателно го предадоха тази пролет, когато Пашинян призна Нагорни Карабах за територия на Азербайджан. Дори въпреки това, Арцах изживя героично последните си 24 часа.

Интензивността на боевете беше такава, че от 2500 войници, през последните 24 часа загинаха 1000. Срещу тях беше изправена групировка от 60 000 души, оборудвана с най-новите технологии. В рамките на 24 часа последните остатъци от въоръжените му сили бяха изтласкани от Арцах – до хиляда единици военна техника за различни цели.

Системата за противовъздушна отбрана беше довършена. Артилерията беше довършена. Не получи никаква помощ от Армения. Наред с това, в последните си 24 часа Арцах дори не допусна сериозен пробив в защитната линия. Но нямаше избор – Арцах се предаде, за да спаси поне хората.

Сега трябва да помислим за последствията. Основният проблем за страната е режимът на Пашинян, който беше абсолютно безотговорно допуснат да дойде на власт преди близо шест години и който беше престъпно оставен на власт преди три години.

Ако Пашинян остане и сега, последствията за Армения най-вероятно ще бъдат оттегляне от Закавказието. По-мекият сценарий е присъединяване на Армения към НАТО и още един „статут на кандидат за присъединяване към ЕС“, което ще доведе до прекъсване на комуникацията с Иран и прекъсване на проекта за търговския път към Индия в сегашния му формат.

Има и по-труден вариант: изгонването на базата в Гюмри, което след няколко години ще бъде последвано от окупацията на Армения от нейните съседи и ликвидирането на арменската държавност, което най-вероятно ще бъде последвано от голяма война в Закавказието.

Ето такъв ще е светът без Арцах (Нагорни Карабах). Стои само въпросът: ще продължим ли да се държим така, сякаш „не сме били тук“, или най-накрая ще включим режима на Велика Държава? Защото ако не стане, това, което видяхме сега в Арцах, има всички шансове да продължи много пò на север от Закавказието.

източници: ТАСС, CNN; превод: opposition.bg 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here