Българският посланик в Москва ще бъде извикан в руското външно министерство

0
15

 

Причината е изгонването на свещеници от Руската православна църква от България, отбеляза руският посланик в София Елеонора Митрофанова

 

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин ще бъде извикан в руското външно министерство във връзка с експулсирането от страната на свещеници от Руската православна църква (РПЦ).

Това съобщи руският посланик в София Елеонора Митрофанова в ефира на телевизия „Россия-24“, предава ТАСС.

„Разбира се, ще има някакви действия. Преди всичко ще бъде извикан посланикът, ще има определен разговор с него“, каза дипломатът, коментирайки въпроса за възможните дипломатически ответни мерки на Москва във връзка с експулсирането на представители на Руската православна църква от България. В същото време тя отбеляза, че „никой няма да предприеме огледални действия срещу Българската православна църква в Москва“. „Ние не сме варвари“, добави Митрофанова.

Българският премиер Николай Денков е бил запознат със ситуацията около представители на Руската православна църква, но не е участвал в решението за експулсирането. Това каза пред журналисти правителственият ръководител, цитиран от ТАСС.

„Има таен доклад на ДАНС, който показва, че представителите на Руската православна църква са извършили действия, които не отговарят на статута им в България. Чел съм доклада, но нямам пряко отношение към решението за експулсиране, взето е от специална служба“, каза Денков.

„Ако някой извърши незаконни действия, които противоречат на българското законодателство, той трябва да бъде санкциониран. В този случай говорим за санкции за нарушаване на законите на България“, каза премиерът.

По-рано ДАНС реши да въведе принудителни административни мерки – експулсиране, забрана за пребиваване в страната и забрана за влизане в България за срок от пет години – срещу руски гражданин и двама беларуски граждани „за хибридно въздействие“ върху българи. Властите решиха да експулсират от страната предстоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, още един духовник и шофьора на ректора.

От ведомството твърдят, че „тези мерки са наложени във връзка с дейности, насочени срещу националната сигурност и интересите на Република България“. „Действията на тези лица са свързани с реализирането на различни елементи от хибридната стратегия на Руската федерация за целенасочено въздействие върху обществено-политическите процеси в България в полза на руските геополитически интереси“, се казва в съобщението му.

В четвъртък около 22 часа представители на Руската православна църква, придружени от представители на специалните служби, напуснаха страната. Руската църква в София временно преустанови дейността си след изгонването на нейния предстоятел.

 

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here