Зеленски иска от САЩ още оръжие, Конгресът не го допусна да направи обръщение

0
12

 

Ако не получим помощ, губим войната, заяви украинският президент в Капитолия

 

Американският президент Джо Байдън прие украинския лидер Володимир Зеленски в Белия дом за втори път от началото на руската инвазия.

Американската страна обявява нова военна помощ за Киев с акцент върху противовъздушната отбрана, каквато гостът поиска по-рано през деня. Пакетът включва и други въоръжения, съобразени с нуждите през предстоящия зимен период.

Засега доставки на американски далекобойни ракети ЕЙТАКАМС не се предвиждат, но подобна възможност не е изключена занапред.

Председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Кевин Маккарти отказа на украинския президент Володимир Зеленски да направи обръщение към Конгреса заради натоварения и натоварен график на законодателите, съобщи NBC News.

„Няма достатъчно време за обръщение към Конгреса, като се има предвид натовареността на законодателите“, каза Маккарти. Конгресменът припомни, че Зеленски вече е говорил пред Конгреса в края на 2022 г. Председател на Камарата на представителите по това време е Нанси Пелоси, член на Демократическата партия.

„Ако не получим помощта, ще загубим войната“. Такова е било основното послание на украинския президент Володимир Зеленски по време на срещите му с американски политици в Капитолия. „Повече противовъздушна отбрана. Повече санкции. Повече подкрепа за украинските войници на фронтовата линия“, зове Зеленски.

„Асошиейтед прес“ отбелязва, че този път украинският лидер трябва да се изправи пред скептично настроените републиканци, които поставят под въпрос притока от американски долари, благодарение на които в продължение на 19 месеца неговите войски се борят срещу руските сили.

По-рано през деня американските медии съобщиха, че отношението на конгресмените към Зеленски се е променило на фона на провала на ВСУ. Отбелязва се, че след неуспеха на офанзивата на украинските въоръжени сили (ВСУ) американските политици донякъде са намалили оптимизма си по отношение на финансирането на Украйна.

Предишния ден американският журналист Джаксън Хинкъл заяви, че Зеленски го чака „брутален финал“. Той заяви, че украинската контраофанзива е самоубийствена мисия, тъй като Украйна понася тежки загуби. Той изрази мнение, че украинците трябва да протестират срещу действията на сегашното правителство.

По-рано, на 19 септември, Кевин Маккарти заяви, че няма да гарантира на Зеленски ново финансиране, но ще поиска отчетност за вече предоставената помощ от САЩ.

На 15 септември съветникът по националната сигурност на американския лидер Джейк Съливан заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън планира да се срещне с Владимир Зеленски на 21 септември във Вашингтон.

Днес украинският президент Володимир Зеленски ще посети Канада, за да се срещне с Джъстин Трюдо и ще направи обръщение към парламента в Отава, съобщиха от кабинета на канадския премиер.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here