Недоволство пред Руската църква! Миряните искат достъп до духовното място

0
36

 

„Не може с политическо насилие да се прави политика, това е насилие“

 

“Не може с политически методи да се гази върху духовността на българина. Българинът е свързан духовно с Русия”. Това заяви за БГНЕС Катерина Камчева, учител по философия, която е дошла пред руската църква, за да положи цветя. Днес стана ясно, че Руската църква в София ще затвори вратите си. Това съобщиха от МВнР във връзка с експулсирането на председателя ѝ архимандрит Васиан и още двама служители от страна на България.

Камчева коментира, че ние сме дали азбука, свещени книги на руснаците, дали сме православие. “По този начин сега да се търси как да се скъса тази духовна връзка между тези два народа е възмутително. Още по времето на Симеон, на цар Петър ние сме направили такъв духовен път към славянството и Русия и днес това да бъде газено. Това с политически методи не може и не бива да се прави. Тук е духовно място, ние идваме и се молим. При положение, че 8 години съм нямала деца съм идвала тук и се молех на дядо Серафим, след което родих читаво дете”, подчерта мирянката и заяви, че вече няма място където да благодари за Божията помощ, която е получавала. Катерина Камчева отправи призив към управляващите да се вразумят. “Нека да намерят път към народа и да го остави духовно да се определя където иска. Не може с политическо насилие да се прави политика, това е насилие”, добави Катерина Камчева.

На 21 септември свещеници от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Връчена им е молба да напуснат балканската страна до 24 часа, тъй като се предполага, че представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма, се казва в изявление на говорителя на Външното министерство на Русия Мария Захарова.

“Ние тук болни хора идваме да се молим, да търсим изцеление, както се казва това е нашият извор, духовното, което търсим. Искаме храмът да се пусне”, каза и още една недоволна гражданка след затварянето на църквата в София.

Недоволството пред руската църква към момента остава и миряни се молят достъпът до духовното им място да бъде възстановен.

По-рано руският посланик в София Елеонора Митрофанова в ефира на телевизия „Россия-24“ заяви, че Русия „няма да предприеме огледални действия срещу Българската православна църква в Москва“. „Ние не сме варвари“, подчерта Митрофанова.

снимка: Иван Кирчев, Фейсбук

Още по темата:

Заедно с изгонените руски духовници от София си тръгва и свети Серафим, на чийто гроб болните и нещастните търсеха спасение

Руската православна църква с остър протест срещу решението на българските власти да експулсират нейни представители

Българският посланик в Москва ще бъде извикан в руското външно министерство

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here