Политиката на Украйна е не само вредна и болезнена, но преди всичко обидна, няма да го забравим

0
9
epa09640049 Poland's Foreign Minister Zbigniew Rau speaks prior to participating in a signing ceremony during the launch of an arrangement for sharing vaccines with Eastern Partnership countries at European Union (EU) headquarters in Brussels, Belgium, 13 December 2021. EPA/Virginia Mayo / POOL

 

„Ние няма да позволим отношенията с Полша да бъдат купувани в името на частни богатства и чужди интереси, враждебни на Полша и Украйна“, категоричен е полският министър

 

Полският външен министър Збигнев Рау заяви в социалната мрежа X, че сравненията между Полша и Русия, които се появяват в изявления на украински политици, са изключително обидни за полското общество, така че ще са необходими усилия за възстановяване на доверието, пише „Украинская правда“, цитирана от „Фокус“.

„Те (изявленията) водят до дълбоко пренаписване на полското съзнание по отношение на Украйна и украинците, не само колективно, но преди всичко индивидуално“, заявява той.

Рау пояснява, че в същите къщи, където поляците спонтанно приветстваха украински бежанци и слушаха историите им, „днес сме изненадани как поляците и руснаците може да се споменават наравно като нанасящи вреда на украинците“.

„От векове Полша и Украйна са били жертви на руския империализъм, който дали се опитва да подчини нас през 1939 г. в Полша, или Украйна през 2022 година, чрез изнасилване, грабежи, депортации и екзекуции. Помощ от нашето правителство за Украйна и украинците стана възможно благодарение на разбирането, съчувствието и съчувствието към Украйна на почти всяко полско семейство.

Считаме настоящата политика на Украйна не само за вредна, болезнена, но преди всичко за обидна. Трудно е да си представим, че тя скоро ще бъде забравена. Именно затова е вредна за Украйна. Ние всички заедно имаме много какво да губим от нея“.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Рау увери, че Полша „вярва в победата на Украйна“ и „няма да стои настрана“.

„Но ние няма да позволим отношенията с Полша да бъдат купувани в името на частни богатства и чужди интереси, враждебни на Полша и Украйна“, категоричен е полският министър.

„Ще е необходима титанична работа, за да се възстанови доверието на полското общество в добрата воля на украинските власти“, добави той.

По-рано полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Варшава сега е фокусирана върху превъоръжаването на собствената си армия и следователно няма да предаде военната си помощ на Киев.

Изявлението дойде на фона на напрежението между Варшава и Киев заради едностранните полски ограничения върху украинските селскостопански продукти и ответните действия на Украйна.

Полският президент Анджей Дуда допълнително уточни, че думите на Моравецки са били изтълкувани погрешно.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here