Руската православна църква с остър протест срещу решението на българските власти да експулсират нейни представители

0
12

 

„Българските власти се опитват да подкопаят традиционно приятелските отношения между Руската и Българската православни църкви и да настроят един срещу друг братските народи в тези страни, но плановете им ще бъдат провалени“, се посочва в съобщението на Московската патриаршия

 

Руската православна църква (РПЦ) изразява остър протест срещу решението на българските власти да експулсират нейни представители. Това се казва в изявление на службата за съобщения на Отдела за външни църковни връзки (ОВЦВ) на Московската патриаршия, предава ТАСС.

„Руската православна църква обявява остър протест срещу необоснованото изгонване на нейни представители от България. Изгонването на духовници, чието призвание е да служат на Бога и хората, да проповядват мир и братство между народите, е възмутителен акт, продиктуван от русофобски подбуди и желанието да се заличат славните страници от общата история на България и Русия“, се казва в съобщение, публикувано на сайта на ОВЦВ.

От синодалния отдел уточниха, че българските власти са разпоредили настоятеля на подворието в София архимандрит Васиан (Змеев), секретаря на подворието протойерей Евгений Павелчук и служител на подворието да напуснат страната в рамките на 24 часа под „фалшив предлог, че престоят им в България „представлява заплаха за държавната сигурност“.

По-рано руският посланик в България Елеонора Митрофанова, духовниците на Руската православна църква са били извикани в миграционната служба, след което са били качени в един фургон и отведени вкъщи, за да си съберат вещите, след което са отведени в храма и след това на границата със Сърбия.

Руското посолство в официален коментар, публикуван на страниците на дипломатическата мисия в социалните мрежи, заяви, че „българските власти предприеха груби, груби действия за експулсиране от страната настоятеля на Руската православна църква в София архимандрит Васиан и двама служители на църквата „Св. Николай Мирликийски“.

За единството на Московската и Българската патриаршия

Българските власти се опитват да подкопаят традиционно приятелските отношения между Руската и Българската православни църкви и да настроят един срещу друг братските народи в тези страни, но плановете им ще бъдат провалени, се казва в изявление на службата за комуникации на ОВЦС на Московската патриаршия.

„Бруталната мярка на полицейска бруталност, предприета от българските власти, е насочена към подкопаване на традиционно приятелските отношения между двете сестрински църкви и има за цел да настройва един срещу друг братски народи, обвързани от обща история и обща вяра. Ние сме уверени, че плановете на инициаторите на този настъпателен акт ще бъдат провалени.Московската и Българската патриаршии ще запазят своята вкоренена във вековете общност и няма да компрометират историческата памет на нашите народи“, се казва в изявлението.

От Синодалния отдел отбелязват, че руският храм „Свети Николай“ в София, където се намира подворието на Руската православна църква, е символ на духовното единство на братските народи на Русия и България през последните 100 години. Нейната история, припомниха от Руската православна църква, е тясно свързана с най-важните събития в съвременната история на Българската православна църква, включително преодоляването на гръцко-българския разкол (схизма) и възстановяването на Българската патриаршия. Енориашите от подворието, сред които имаше много представители на руската емиграция, оставиха забележителен принос в българската богословска наука.

„В криптата на храма се намира гробът на бившия му предстоятел Свети Серафим (Соболев), много почитан както в българската, така и в руската църква. Много православни християни в София и други градове идват ежедневно, за да се поклонят на светите му мощи. Решението на властите също така изразява тяхното неуважение към чувствата на вярващите, които сега са лишени от възможността да посетят гробницата поради потискането на дейността на подворието“, се казва в изявлението.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here