СБЖ: Да се мачкат верските връзки между България и Русия е непростимо посегателство срещу голяма част от собствения ни народ

0
30
Sofia, Bulgaria, Nov 04 - The magnificent golden reflections at sunset of the church's domes of St. Nicholas, along Zar Osvoboditel boulevard, in the historic heart of the Bulgarian capital.

 

Днес се отбелязват 115 години от обявяването на независимостта на България. Достоен повод за национално единение и уважителен диалог в отстояването и днес на истински независима държава, загрижена за добруването и мирния напредък на българския народ.

Трудна е тази задача, в условията на тежкия, постоянно предизвикващ трусове и в нашия живот геополитически сблъсък и драматична война тъй близо до границите ни. Задължение на политиците е да намерят най-безопасния и достоен за нашата национална независимост и сигурност път в този сложен исторически момент. А дълг на обществото е постоянно да ги държи отговорни за всяко тяхно действие, да бди и алармира, когато вижда техни залитания в опасни за мира и живота ни крайности.

Това, разбира се, е дълг и на българската журналистика, която е длъжна да бъде независим говорител и защитник именно на обществените вълнения и потребности. Уви, отдавна сме свидетели на тъжен регрес в тази мисия на хубавата ни професия…

СБЖ е изразявал многократно позициите си за симптомите и причините на това положение, което не е само български феномен. За пореден път потвърждаваме подкрепата си на истински независимите и честни журналистически гласове, които въпреки всички трудности продължават да отстояват достойнството на гилдията и свободата на словото.

В условия като днешните за всички ни е особено важно да намираме опора в културата и духовното ни наследство, да се учим от историята. Но виждаме, че дори и тези сфери са обект на агресивни посегателства, подмяна, вкарване на събития от миналото в конюнктурни съвременни битки. Това е път само към разруха – обществена и духовна.

За съжаление, буквално всеки ден се разиграват срамни епизоди с такъв контекст. Често главна движеща сила е русофобията, насъсквана от чужди на историческите ни и културни традиции сили. Шокиращ е най-новият случай с прогонването на свещениците от Руската църква в София – акт, който засяга и възмущава много по-широк обществен пласт в страната ни от вярващите хора.

Историята на България все пак е такава, каквато е. Обществените настроения също са такива, каквито са – социологическите сондажи ясно ги показват. На този фон да се мачкат с демонстративна агресивност и неясна аргументация вековните културни, исторически и верски връзки между народите на България и Русия е не само предизвикателна бруталност от страна на извършителите. А и непростимо посегателство срещу една голяма част от собствения народ. И срещу онази истинска независимост на нацията, за която мъдрите управници осъзнават, че се състои в единението, а не в разделението.

Източник: sbj-bg.eu

Автор: Снежана Тодорова

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here