Граждани пред Руската църква: Храм не се затваря, политиката няма място тук

0
25

 

Стотици граждани дойдоха пред Руската църква с настояването тя да отвори врати. Имаше и представители на политически партии, сред които Костадин Костадинов и Деян Николов от партия „Възраждане“, Волен Сидеров от „Атака“ и Симеон Славчев от партия МИР.

На тротоара пред Руската църква беше отслужен молебен за отваряне на храма, а бул. „Цар Освободител“ в района беше затворен.

https://www.facebook.com/watch?v=164316523389558

 

По повод постъпилите запитвания във връзка със затварянето на храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, по-известен като Руската църква, заявявам, че Светият Синод на БПЦ-БП е съборен орган, който ще разгледа въпроса на следващото си заседание, заяви в позиция Старозагорският митрополит Киприан, говорител на Св. Синод на БПЦ-БП.

Всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Св. Синод, допълват от Светия Синод.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов изрази съмнение, че въобще има доклад на ДАНС, на база на който са експулсирани тримата служители на храма.

„Дошъл съм тук, защото съм възмутен, защото съм изключително погнусен от това, което направиха тези хора – те нанесоха позор на България. Няма доклад на ДАНС. Вие видели ли сте го този доклад? Защо говорите глупости? Това че е секретен, означава че съществува, така ли?“, заяви Костадин Костадинов.

Събралите се миряни са категорични, че политиката няма място в църквата и са притеснени за бъдещите отношения между Русия и България.

Хората заявяват, че всички православни християни сме едно цяло и не трябва да бъдем разделяни. „Храм не се затваря“, казаха миряните. „Шпионите и агентите са в Министерския съвет“.

Вярващите се хванаха за ръце и обградиха храма, молейки се за обединение.

източник: БНТ, Фокус

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here