Украйна може да загуби 230 милиона долара на месец заради хранителното ембарго

0
20

 

Загубите на Украйна от ембаргото върху селскостопанските продукти, наложено от Словакия, Унгария и Полша, може да й струват до 230 милиона долара на месец – почти толкова, колкото страната печели на тримесечие от транзита на газ. Това показват изчисления на РИА Новости, базирани на данни от статистически услуги на трите страни.

Украйна може да претърпи най-значителни загуби поради полското ембарго, което включва пшеница, царевица, пшенично брашно, рапица, слънчогледово семе, както и някои видове кюспе. Така през миналата година, за периода септември-декември, Варшава е закупила средно $112 милиона от тези стоки от съседната страна.

Забраната на Унгария обхваща вноса на 24 вида продукти, включително зърно, някои семена, захар, олио и мед, и може да струва на Украйна 89 милиона долара на месец – това е средната сума, за която Будапеща е закупила тези стоки в края на миналата година.

Словакия забрани вноса само на пшеница, царевица, рапица и слънчогледови семена, докато през последните четири месеца на 2022 г. Киев е изнесъл от тях продукция на стойност средно $26,4 милиона.

Украйна ще понесе основните потенциални загуби от ембаргото на страните от Източна Европа върху царевицата – покупките на това зърно от трите страни са били средно сто милиона долара на месец в края на миналата година. Вторият най-важен продукт е рапицата, чиято средна месечна стойност на вноса е приблизително 74,5 милиона долара през септември-януари 2022 г.

Значителни суми за всички страни представляват и слънчогледовите семки (25,6 милиона долара на месец), пшеницата (16,2 милиона долара на месец), а за Унгария също и слънчогледовото масло (3,5 милиона долара).

В резултат на това забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна от Унгария, Полша и Словакия може да струва средно 227,2 милиона долара на месец. Това е почти същата сума, която „Нафтогаз“ получи от транзита на газ през тримесечието на миналата година – 234,4 милиона долара, според анализ на РИА Новости на отчетите на компанията.

На 15 септември Европейската комисия реши да не разширява ограниченията върху вноса на четири вида украински селскостопански продукти в няколко гранични страни с ЕС . След това властите на Словакия, Унгария и Полша обявиха, че разширяват ограниченията едностранно, разширявайки ги и за някои други продукти. Украйна отговори, като подаде жалба в СТО срещу тези страни, а министърът на икономиката на страната Тарас Качка заяви, че властите също могат да наложат ответни санкции и да забранят вноса на плодове и зеленчуци от Полша.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here