Европейски борд ще наблюдава независимостта на медиите в ЕС

0
47

 

Предвижда се създаването на европейски борд, който да наблюдава независимостта на медиите в ЕС. Това е заложено в новия акт за медийните услуги в Общността, който ще се дебатира на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. 

Бордът ще бъде независим дори и от Европейската комисия.

За да получат статут, доставчиците на медийни услуги трябва да отговарят на три критерия, съобщи докладчикът на акта – евродепутатката Забине Ферхайен. За тази цел структурата на собствеността трябва да е прозрачна, а доставчикът – редакционно независим от всички  институции, партии, трети страни и частни сътрудничества и също да е обект на наблюдение от национален орган.

„Съдържанието не трябва да се произвежда от изкуствен интелект, а ако това се прави, трябва да има контрол на човека и редактиране от него, преди да се качи онлайн. Името и отговорностите на автора трябва да се публикуват, като цялата тази информация трябва да е достъпна. В случай на нарушение на правилата, доставчикът има 24 часа, за да свали съдържанието. 24 часа са взети от законодателството, което вече имаме и което се отнася за терористичното съдържание онлайн. Смятам, че законното медийно съдържание не трябва да се третира по-зле“, каза още Ферхайен.

Докладчикът за европейския дигитален акт Кристел Шалдемьозе посочи от своя страна:

„Вярвам, че медиите се нуждаят от специално отношение и го казвам директно – не Илон Мъск и Марк Цукърбърг са тези, които трябва да решават какво съдържание трябва да има даден вестник или телевизия“.

Същевременно Ферхайен призна, че в медийния акт не са заложени санкции, ако медийният доставчик откаже да свали конкретно съдържание. Тя обаче подчерта, че в него е заложено правото на разнообразно медийно съдържание на страните-членки и ако то е нарушено, то тогава са нарушени договорите на ЕС и Комисията има право да се намеси.

Източник: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here