Русия призова България да преразгледа решението си да предаде на Киев ракети за С-300

0
50

 

На закрито заседание с тайно гласуване депутатите дадоха зелена светлина за предоставяне на зенитно-ракетни комплекси C-300 с отпаднала необходимост на Украйна

 

Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество призова България да не предава на Украйна ракети за зенитни ракетни системи С-300, за да не бъде допуснато нарушение на международното право, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

„Предаването от България на Украйна на ракети за зенитни ракетни системи С-300 в зоната на бойните действия ще доведе до ескалация на конфликта и до невинни човешки жертви“, се казва в изявлението на руската федерална служба.

Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество отбелязва, че в съответствие с член 4 от Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България от 5 септември 2002 година предаването на трета страна на оръжия и военна техника, получени в резултат на двустранното военнотехническо сътрудничество, е недопустимо без получаване на предварително писмено съгласие от Русия:

„Става дума за поредния опит за грубо нарушение на българското ръководство на международните си задължения в областта на контрола върху оръжията, въпреки нееднократните разяснения на руската страна“, се казва още в изявлението на руската служба.

Комисията по отбрана към Народното събрание вчера подкрепи предложението страната ни да изпрати на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р и боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56х45 мм с отпаднала необходимост за нуждите на Министерство на вътрешните работи.

Днес в Народното събрание бе одобрен проектът на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ на Украйна.

В мотивите към проекта на решение вносителите посочват, че България ще предостави боеприпаси с дефекти, които могат да се използват от украинската армия. „Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси. Тяхното използване от нашата армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. За разлика от България, Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара в употреба такива дефектни боеприпаси“, се посочва в мотивите към проекта на решение.

***

Коментар в социалните мрежи:

„Забелязвам, че една голяма част от водещите на публицистичните тв формати мисирки, преди да зададат поредния си тъп и аматьорски въпрос към съответния си събеседник, започват така: „Поправете ме, ако греша…“ и следва тъпия въпрос. Та и аз така. Поправете ме, ако греша, ама как така ще дадем на държавата 404 зенитните си противоракетни системи С-300, щото били негодни и застрашавали здравето и безопасността на обслужващия ги личен състав. Но понеже ние не може да ги ремонтираме и поддържаме в бойна готовност, ще ги дадем на Украйна, а укрите щели да си ги ремонтират, щото имали много печени експерти в ремонта, поддръжката и експлоатацията на С-300. Доколкото съм чувал, ние имаме две противоракетни системи С-300. Едната охранява небето над София, а другата – небето над АЕЦ-Козлодуй. Коя от двете ще дадем на 404?

Същият въпрос със същата сила важи и за боеприпасите, които ще дадем на Зеленски и хунтата му. Така ще им дарим и БТР-те на нашето МВР.

Прочее, започвам да си мисля, че нашите управници са агенти на  Кремъл, ФСБ и ГРУ и нарочно пробутват на укрите някакви бракми, като така обслужват интересите на кръволока Путин. Военното разузнаване, ДАНС и ДАР следите ли мисълта ми? Поправете ме, ако греша. Аз може и да съм идиот, ама вие ме правите на маймуна, значи.“

Любомир Кольовски, фейсбук

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here