Ген. Димитър Шивиков: Предоставянето на ракетите C-300 на Украйна е крайна форма на национално предателство!

0
42

 

Ген. Шивиков, как ще коментирате като български офицер предоставянето на ракетите С-300 безвъзмездно на Украйна?

– Моят кратък коментар на отговора е, че това е крайна форма на предателство. Първо вие като представители на четвъртата власт или на така наречените медии е редно да направите запитване и да се изиска информация кой е инициатор на тази пагубна за държавата идея. Дали е по искане и настояване на украинската страна или нашите самодейни политици, за да служат пред своите кукловоди предлагат и извършат това предателство с предоставянето уж на “дефектирали” зенитни управляеми ракети от системата С-300.

Второ съгласно техническата спецификация на тези ракети те се съхраняват в така наречените транспортно пускови контейнери, които са херметически затворени още от завода производител и имат 10 годишна гаранция за боеготовност и бойно използване. Трето аз не съм убеден, че на същите ракети е извършена подробна качествена техническа проверка, която да удостовери реалното техническо състояние на тези ракети, които нашите политици ще предадат на Украйна. Защото след почти зануляването на всякакъв вид отношения между България и Руската федерация и най-вече между нашия военнопромишлен комплекс и руския те нямат право и на отнетите лични сертификати за извършване на подобни регламентни дейности от наши представители. Тоест всичко това е едно политическо решение въпреки че по време на дебатирането в комисията по отбрана към министерския съвет излезе информация, че относно техническото състояние на ракетите е подадена от военната експертиза тоест от моите колеги които в момента се занимават с активна военна служба. Другата информация, която изтече е, че колегите от министерството на отбраната и щаба на отбраната, и тези които пряко отговарят за въоръжението и бойната техника на въоръжените сили просто са дали сведения с какъв брой ракети и подобни изделия, оръжия, боеприпаси разполага българската армия. Ние военнослужещите без значение на какво ниво се намираме се явяваме в случая изпълнители на нашите политици, защото решението е политическо и сме длъжни в някаква степен да го изпълним иначе някой може да загуби своята позиция и работно място. Това са част от фактите които аз споменавам.

Сега да се опитаме да разсъждаваме логически в случая последните няколко часа през изминалото денонощие, откакто назря тази идея в публичното пространство по всички възможни медии наизлизаха експерти от всякакъв калибър със съмнителна репутация и съмнителна експертност, които да убеждават българското общество, че това е правилното решение и че ние няма да предоставим целите комплекти заедно с пусковите остановки и с радиоокационните станции, тоест разузнавателните елементи на цялата система и накрая бойните средства, в които се заключават именно тези ракети.

Тези експерти в голямата си част не са служили в редиците на въоръжените сили и нямат грам понятие от такъв тип оръжейни системи. И най-бруталната арогантност се заключва в това, че те щели да дадат само дефектиралите ракети: Ами за какво са им на Украйна дефектирали ракети? За какво ще ги ползват или за самочувствие там, или за да плашат руската страна може би? Ами нали по този начин ние вместо да помогнем ние ще бъдем в основата, ако допуснем, че ракетата е дефектирала при самия пуск на ракетата тя крие в този случай риск от това служещият екипаж да бъде унищожен на место. Тоест ние се явяваме убийци на нашите партньори, с които изразяваме нашата пълна солидарност и подкрепа.

Тук логиката е тотално сбъркана в моите нормални човешки възприятия. И не на последно място началникът на отбраната на българската армия вчера в едно интервю заяви, че съхраняването на тези дефектирали ракети криело огромна смъртна опасност за българските военнослужещи. Е как така установихте последните 24 часа тази смъртна опасност?Та ние тези ракети ги имаме на въоръжение вече малко повече от 30 години.

Те досега не бяха ли опасни? Това е поредната манипулация, поредната гнусна предателска линия, която предприема нашия евроатлантически политически излет и жалкото е, че не е по настояване и по искане на украинската страна, а ние доброволно се отказваме от най-надеждната система за противовъздушна отбрана на територията на България. Това са фактите предателство след предателство, по-голямо слагачество и сервилност България не е изживявала в своята най-нова история през последните 150 години.

Обяснете моля Ви, съществува ли такова понятие дефектирали ракети? Кой и как определя коя ракета е дефектирала и коя не е?

– Заводът производител след като произведе ракетата и я сглоби със своите компоненти тя се поставя в така наречения транспортно – пусков контейнер, на който му се дава гаранция на боеспособност и боеготовност 10 години. След което има процедура от тъй наречения инжинер на техническия състав, който е лицензиран от страната производител да извърши съответните замервания на съответните технически параметри на този контейнер и да прецени дали ракетата има някакви дефекти в резултат на съхранението. Защото тези ракети се съхраняват при специални метеорологични и климатични условия като температура на въздуха и влажност на въздуха целогодишно. Това не е просто в някакво помещение да са хвърлени ракети едни върху други, а са специални климатизирани складови помещения, които целогодишно поддържат еднаква температура и влажност на въздуха. Така че аз лично се съмнявам, че е извършена качествена инжинерно-техническа експертиза.

Опасно ли е за националната сигурност предоставянето на тези ракети?

– Как да не е опасно това е лишаване от средствата, които при една ескалация на конфликта в Украйна и недай си Боже България стане обект на нападение по въздуха дали ще бъде чрез самолети или чрез ракети това е единственото надеждно средство, с което към момента разполага българската армия, за да защити родното небе. Аз бих подходил по следния начин, първо ще подсигуря да бъдат придобити за нуждите на българската армия за нуждите на отечеството по съвременни ракетни системи за противовъздушната отбрана. Бих ги доставил на територията на страната, бих обучил необходимите разчети и оператори, които да боравят и да ги използват и чак тогава, когато влязат в бойно дежурство новите ракетни системи бих бил съгласен да бъдат предоставени на съответната страна средствата, които са морално остарели или по една или друга причина не отговарят на съвременните условия или технически проявяват висока степен на дефектност. А не първо да се лишим от това, което имаме и да се надяваме в близките няколко години евентуално да бъдат придобити други такива средства за противовъздушна отбрана.

Интервю на Стефани Василева, mediamall.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here