Румен Радев: Трябва да имаме ясни цели и приоритети във външната политика

0
36

 

Българските интереси трябва да бъдат отстоявани все по-силно пред останалите страни и всички структури, в които членуваме, подчерта държавният глава

 

За да имаме активна външна политика, трябва да имаме ясни цели и приоритети. Да имаме вътрешен общ глас, с който да отстояваме приоритети се с консенсус. Това заяви президентът на Република България Румен Радев по време на Годишната конференция на заместник-председателя и министър на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на Република България, предаде  “Фокус“.

Той благодари на българските дипломати за отстояването на интересите на България по света.

“Днес в Черно море имаме предпоставки за влошаването на сигурността. Свят с една жестока конкуренция в икономическата област, със задълбочаване на климатичните проблеми, с обедняване на цели държави. Това всичко поставя големи предизвикателства пред българската дипломация“, категоричен бе държавният глава.

Радев каза, че българските интереси трябва да бъдат отстоявани все по-силно пред останалите страни и всички структури, в които членуваме.

Той също подчерта, че е изключително важно българските дипломатически представители да работят за равностойно заплащане. Той очерта, че това е изключително важно за привличането на млади и подготвени кадри.

Радев даде за пример отношенията ни с Република Северна Македония. Той заяви, че е нужна много по-ефективна външна политика, за да може да се отстояват правата на българите.

По думите му основният приоритет на страната ни трябва да бъде влизането в Шенген и еврозоната. Радев каза, че е изключително несправедливо това, което се случва със страната ни по този въпрос.

Президентът каза още, че няколко пъти агресивно е поставял темата и благодарение на това сме получили конкретна дата. Той обясни обаче, че това е довело и до ответното поставяне на императиви в лицето на Нидерландия и Австрия.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here