Комитетът за Трети март: Постигнахме първата победа, няма да се откажем от искането за референдум

0
29

 

На този фон от ПП-ДБ продължават да поддържат предложението си за промени в Конституцията. Уклончива е позицията и на останалите партии в Народното събрание

 

Въпросът за националния празник вече не може да бъде решен от една личност или партия. Събирането на подписи продължава в цялата страна. Това казва в своя позиция Инициативният комитет за провеждане на референдум за Трети март – националният празник на Република България.

„Инициативният комитет постигна вече своята първа голяма победа. Това се вижда от реакцията на политици и партии, които декларират, че няма да правят промяна в националния празник. На този етап обаче става въпрос само за думи“, съобщават от ИК и напомнят: „Дори партиите от мнозинството да се откажат от промяната на националния празник през Конституцията, те могат да решат да го сменят с промяна в текстовете в Кодекса на труда, където в момента Трети март е записан като национален празник“.

На този фон от ПП-ДБ продължават да поддържат предложението си за промени в Конституцията. Уклончива е позицията и на останалите партии в Народното събрание.

„Доказателство за истинския отказ от посегателството върху Трети март би могло да бъде оттегляне и преработване на проекта за конституционни промени или отхвърляне на предложението още на първо четене. Целта на нашата инициатива е да осуетим всякакви по-нататъшни опити да се руши националната идентичност и историческа памет. Всичко това ни мотивира не само да продължим започнатото събиране на подписи за организиране на референдум, но и да засилим усилията, за да могат българите да участват в този акт на демократично волеизявление“, категорични са членовете на ИК.

Събирането на подписи за референдум започна веднага след внасянето на заявление в Народното събрание. Вчера хиляди граждани подкрепиха инициативата в София, Видин и Русе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here