Боян Чуков: „Приключенията“ на Джайшанкар в Америка

0
32

 

Джайшанкар бе достатъчно ясен в САЩ. Руско-индийските отношения не подлежат на преговори. Но това не е всичко. Делхи не желае „комисионери“ в своите двустранни отношения с Пекин. Трети страни не са необходими в китайско-индийските спорове

 

Особено внимание заслужават коментарите на геополитическия анализатор Бадракумар, бивш високопоставен индийски дипломат. Винаги се опитвам да чета внимателно неговите професионални анализи, които винаги дават повод за по-задълбочени разсъждения относно пренареждащата се геополитическа мозайка в света.

Последният коментар (от 29 септември) на Бадракумар бе за посещението на индийския външен министър Джайшанкар във Вашингтон на 28 септември 2023 г. Индиецът посети своя колега Антъни Блинкен. И проведе среща в Съвета за външни отношения (CFR). Посещението на брилянтния дипломат Джайшанкар в САЩ се проектира на фона на индийско-канадския дипломатически спор за убийството на сикхски сепаратист във Ванкувър през юни тази година.

Обвиненията на Отава срещу Ню Делхи са „координирани“ със САЩ. На базата на данни от разузнавателния англосаксонски съюз „Пет очи“ (Австралия, Канада, Нова Зеландия, Обединено кралство, САЩ). Канадският премиер Трюдо обвини публично Индия за предполагаемо участие на индийското правителство в убийството на сикхския водопроводчик и религиозен активист Хардип Сингх Ниджар в Канада.

На срещата в CFR разговорът с Джайшанкар придоби откровена геополитическа проекция. Индийският външен министър бе разпънат на кръст. Той бе принуден реално да се оправдава за назависимия външнополитически курс на Делхи. Не е случайно, че „Файненшъл таймс“, който е близък до администрацията в Белия дом публикува миналата седмица материал озаглавен „Проблемът на Запада с Моди“.

Да! Моди не е Макрон или Шолц. Очевидно индийският премиер не е сред любимците на Джо Байдън. Моди не спазва „правилата“ в международните отношения, изготвени от Вашингтон, които са „задължителни“ за кръжащите около САЩ васали, етикетирани като „стратегически съюзници“.

Американците искат да превърнат Индия в свой основен азиатски пивот срещу Китай. И инвестират настойчиво през последните години в тази посока. Вашингтон се готви за сблъсък с Пекин. Сражава се срещу Москва чрез своето украинско прокси ВСУ.
Вашингтон затъва все повече в Украйна. Няма много време да се церемони с Ню Делхи.

Мисията на Джайшанкар в САЩ е опит Индия да премине между Сцила и Харибда. Ситуацията на Ню Делхи е деликатна. Зависи до каква степен Вашингтон се е примирил с факта, че повече не е глобален хегемон. И повече не може да търси „черно-бели“ решения за своите външнополитически драми.

Отдавна е факт, че Глобалният Юг е много недоверчив към Глобалния Север. Джайшанкар дипломатично намекна на САЩ, че не могат да имат нереалистични изисквания към Индия. Отношенията между Делхи и Москва остават „изключително стабилни от 50-те години на миналия век“.

Индийският дипломат обърна внимание, че членството на неговата страна в QUAD (САЩ, Япония, Австралия, Индия) не се възприема в индийската столица като противодействие на Китай.

Джайшанкар бе достатъчно ясен в САЩ. Руско-индийските отношения не подлежат на преговори. Но това не е всичко. Делхи не желае „комисионери“ в своите двустранни отношения с Пекин. Трети страни не са необходими в китайско-индийските спорове.

Случаят „Ниджар“ Ню Делхи разглежда изключително и само през призмата на индийско-канадските двустранни отношения и няма необходимост да се оправдава пред Вашингтон.

Накрая, индийският гост обясни „деликатно“ на своите американски домакини, че Индия не е нито член на „Пет очи“, нито отговаря пред ФБР.

Забележка: Снимката на Джайншанкар с Антъни Блинкен прилагам като допълнително доказателство към моя коментар.

Боян Чуков, фейсбук

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3412076872415851&id=100008407154266&ref=embed_post

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here