Сблъсъци между протестиращите миньори и енергетици и жандармерията на АМ „Струма“

0
37

 

В 12:30 часа миньорите и енергетиците, които държат затворена АМ „Тракия“ при Стара Загора прочетоха исканията си. Те настояват премиерът акад. Николай Денков и представители на правителството да проявят уважение към тях и да отидат на място и оказват категорично да отидат на преговори в София. Преминаването във всички посоки по пътния възел остава блокирано и трафикът се пренасочва от екипи на полицията по обходни маршрути

 

По-рано се стигна до сблъсъци между протестиращите миньори и енергетици и жандармерията на автомагистрала „Струма“. Демонстрантите успяха да пробият полицейския кордон, който ги блокираше да излязат с автомобилите си на пътя за Дупница.

До сблъсъците днес се стигна, след като полицията не позволи на протестиращите да излязат с автомобилите си на пътя за Дупница. Тогава демонстрантите тръгнаха пеша от разклона за Бобов дол към „Струма“. След около половин час шествието бе спряно на ухото на магистралата от жандармерията. Там с бутане протестиращите успяха да пробият полицейския кордон.

„Ние или сме престъпници или сме направили нещо нередно, за да се държат с нас така“, заяви единият от протестиращите. „Онези се борят за хляба си, а ние не можем!“, възмути се друг, напомняйки за наскоро протестиралите зърнари.

Около 11 часа протестиращите излязоха на автоомагистралата на 59-ия километър. Там постигнаха договорка със служителите на реда да пропуснат събралите се автомобили и да се насочат към път Е-79 през Дупница.

В момента полицията отбива трафика на „Струма“ при пътен възел Дупница-север и град Бобошево, за да няма опашки. В двете посоки са направени отходни пътища. Автомагистрала „Тракия“ край Стара Загора и прохода „Хаинбоаз“ остават затворени. Движението по пътя Дупница – Кюстендил е затруднено и в двете посоки, осигурен е обходени маршрут.

Протестиращи миньори и енергетици блокираха и движението по автомагистрала „Струма“. По информация на БНР над 300 демонстранти са изминали близо 3 км от входа на ТЕЦ „Бобов дол“ до пътен възел на аутобана.

Засега ситуацията е под контрол. Многобройната полиция и жандармерия спира трафика. Няма дълги колони от чакащи превозни средства, защото от пътната агенция и КАТ обявиха тази сутрин алтернативни маршрути в посоките София-Кулата и Благоевград-София.

Междувременно от агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че е ограничено движението и по Дупница – Кюстендил, като по тази причина е въведен обходен маршрут по път І-6 София – Кюстендил. Трафикът се регулира от служители на „Пътна полиция“.

Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, апелират от Агенцията.

Служители на ТЕЦ-Сливен блокираха за кратко входна артерия на града в знак на подкрепа към протеста на колегите си миньори и енергетици. Пред сградата на „Топлофикация“ се събраха всички, които не са на смяна в предприятието, където работят близо 300 души. Дружеството използва като гориво въглища основно от басейна „Марица Изток“, добавя БТА.

„Солидарни сме с колегите, които са на барикадата вече четвърто денонощие“, каза пред БТА председателят на синдикалната организация на КНСБ в дружеството Дочо Дочев и допълни, че са в протестна готовност. Общо 260 са членовете на синдиката в ТЕЦ-Сливен.

„Ако ни затворят, оставаме без препитание, всички учреждения остават без парно, ще бъдат засегнати всички граждани с увеличаване на цените“, каза Иван Стойков, който работи в местната топлофикация от седем години.

Протестиращите очакват и подкрепа от гражданите на Сливен, защото затварянето на „Топлофикация“ ще се отрази пряко на живота им. „Затварянето би довело до екологична катастрофа в града и спиране на отоплението на 15 000 битови абонати, на почти всички болници, училища и детски градини“, каза Костов.

Утре в 13:30 часа протестиращите от ТЕЦ-Сливен ще блокират Подбалканския път в района на кръговото движение край сливенското село Тополчане.

Блокадите на протестиращите миньори и енергетици по основните пътни артерии в страната продължават вече четвърти ден.

Според демонстрантите правителството не е спазило договореностите, постигнати при предварителните разговори. Хората настояват да бъде осигурена прехраната им слeд като бъдат закрити предприятията, в които работят. Според премиера Николай Денков по-голямата част от исканията им са изпълнени.

По-рано тази сутрин протестиращите отново затвориха пътищата в Старозагорско. Блокирана е и АМ „Тракия“ в района, ограничено е преминаването през прохода Хаинбоаз в района на село Гурково, детелината на автомагистрала „Тракия“ към Стара Загора и Хасково на 208-и километър и главния път София- Бургас.

 

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here