След преговорите: Блокадите на „Тракия“ и Прохода на Републиката остават. Споразумението все още не е подписано

0
26

 

Блокадата на автомагистрала „Тракия“ край Стара Загора продължава засега, съобщи лидерът на КНСБ в Мини „Марица Изток“ Георги Господинов след края на преговорите с правителството и партиите от НС в столицата. Окончателното решение ще бъде взето в сряда. 

Синдикалистът ще обсъди постигнатите договорености с протестиращите си колеги на шосето. Едва след това ще бъде взето решение за отмяна или продължаване на блокадата, съобщава БНР.

Споразумението не е подписано от представителите на мините, съобщи веднага след разговорите президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той потвърди, че подписи не са сложили нито синдикалистите от мините, членуващи в КТ „Подкрепа“, нито тези от КНСБ.

Синдикалният лидер призна, че не може да отговори на този етап на въпроса дали протестите ще спрат.

„Дали ще спрем блокадата, сега ми е трудно да ви кажа“, заяви Димитър Манолов по БНТ.

Протестиращите очакват при тях да се върнат техните представители на преговорите с кабинета и с партиите в парламента, продължили повече от 7 часа. След края им премиерът съобщи, че са се споразумели и има подписи под 7 точки в документа, поискани от синдикатите и протестиращите. Денков съобщи още, че една организация не е подписала.

Споразумението ще бъде гласувано от парламента, уточни още премиерът. То беше изработено, обсъдено и подписано на петия ден от протестите на енергетиците от въглищните райони заради несъгласието им с изпратените в Брюксел от кабинета териториални планове за Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Към миньорите от ВМаришкия басейн се присъединиха колегите им от ТЕЦ-овете в страната, които работят с въглища. За около час енергетиците от ТЕЦ-Сливен днес блокираха пътя София- Бургас край с. Тополчане. Работниците от ТЕЦ-а настояват и те да бъдат включени в териториалните планове, за да не останат без препитание.

Освен затворените магистрала „Тракия“ при Стара Загора и Прохода на Републиката, от МВР съобщават, че е затруднено е движението на пътя Дупница – Кюстендил в двете посоки.

Обходният маршрут е през София – Радомир – Кюстендил. На място са екипи на пътна полиция, като информацията е към 18 часа.

Блокирано е и движението на магистрала „Струма“ при 59-и км в двете посоки. Трафикът се отклонява по предвидения обходен маршрут по пътя София – Благоевград през Дупница.

Делян Пеевски прогнозира, че протестите ще спрат

„Доволен съм, свършихме работата на хората. Това е най-важното за мен, постигна се съгласие“, коментира депутатът от ДПС Делян Пеевски след подписване на споразумението от премиера и част от протестиращите.

Попитан защо е бил против излъчваното на видеа от разговорите, каквито публикуваха във Фейсбук и депутати, и протестиращи, Пеевски каза, че в момента всички са в предизборна кампания за местни избори. „Не исках „панаири“, ние бяхме там да работим за хората, не да си правим политическата кампания“, обясни той.

Според съпредседателя на ПП Кирил Петков днес премиерът Николай Денков е демонстрирал лидерство.

„Териториалният план, както е входиран, имаме три месеца да се допълва, моделира, по някакъв начин да се направи така, че да бъде адекватен и за българската енергетика, и за Брюксел“, коментира Петков, цитиран от БТА. Той е доволен, че страната не е изпуснала евросредствата по териториалните планове, защото кабинетът е спазил крайния срок да ги изпрати на 30 септември.

„Реално, това, което се случи, е, че не се изпуснаха големите средства с внасянето му на 30 септември, но се отвори диалогът. И още днес с решенията, които се взеха, той ще започне да се допълва, поясни Петков.

Не споделя оптимизма им лидерът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Той оспори твърдението на управляващите и премиера, че централите няма да бъдат затваряни.

„Втора точка, в която трябваше да се запазят енергийните мощности, е формулирано, че Министерският съвет се ангажира да проведе преговори с Европейската комисия, а не се ангажира да запази мощностите“, коментира Йорданов. Депутатът направи песимистична прогноца – че в тези преговори от Европа ще кажат „не“, а „нашите“ ще кажат, че са ни отказали, и ще ги затворят.

Той заяви, че блокадите на „Тракия“ остават, но вероятно ще бъдат вдигнати блокадите на магистрала „Струма“ и Прохода на Републиката. Според него в почивките КНСБ са сменили посоката на говорене и са подписали споразумението, както и част от „частниците“ в този сектор.

Бившата енергтийна министърка от ГЕРБ Теменужка Петкова потвърди, че и шестте искания на протестиращите са били обсъдени и удовлетворени.

„Успяхме да стигнем до консенсус по всеки един от въпросите“, заяви Петкова.

„Това, което е най-важно, е, че намерихме решение. В некоалицията се оказа, че сме сериозни партньори, защото в трудни моменти може да разчитаме един на друг“, пък обобщи лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя допусна, че НС може да препотвърди постигнатото споразумение с декларация и гласуване в пленарната зала, но това може да стане в четвъртък или на извънредно заседание, насрочено от председателя Росен Желязков.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here