Тренд: 27% от българите биха емигрирали в чужбина, 3/4 от тях – за по-високи доходи

0
39

 

27% от българите биха емигрирали в чужбина – данните са от проучване на изследователски център “Тренд“.

То е извършено в периода 5-11-и септември. Проучването е възложено от евродепутата Сергей Станишев и беше представено на организиран от делегацията на българските социалисти в Европейския парламент форум за демографската ситуация в страната.

Вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че демографските проблеми са най-важната тема за България.

Данните от проучването на „Тренд“  сочат, че за 76% от анкетираните ниските доходи са основният фактор, поради който младите хора отлагат създаването на деца, а според малко повече от 50% причината за това е липсата на сигурност. За над половината от тези, които биха емигрирали, основната причина би била по-добра възможност за работа в чужбина. Близо 60% от българите не спортуват. Всяка година губим населението на областен град – каза евродепутатът Сергей Станишев:

„Тази тенденция, ако не бъде пречупена, ще доведе до следното: към 2050-та година според прогнозите, ще бъдем под 5 милиона души. Голяма част от населението ще бъде на възраст над 65 години – около 40%“.

Станишев предлага всеки български кабинет да има специален вицепремиер, който да отговаря за демографията, както и да се заложат мащабни програми за профилактика в Бюджет 2024-та.

„Няма по-належаща тема за България от демографските проблеми“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова:

„Категорично няма да развеем бялото знаме по отношение на демографските проблеми, защото аз съм може би от последните оптимисти, които смятат, че не всичко е загубено и че сега е времето да бъдат взети мерки – точно тогава, когато политиката се пълни със съдържание и всички заедно да осигурим сигурността на България, защото за мен сигурността е в основата на разплитането на здраво стегналият ни за гушата демографски възел“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here