Унгария и Полша блокираха декларация за миграцията на срещата в Гранада

0
34

 

Унгария и Полша блокираха приемането на текстове за миграцията в заключителната декларация на срещата на европейските лидери в Гранада.

Двете страни са против приетия преди няколко дни механизъм за солидарност в Съюза, който предвижда при масов приток към една страна, мигрантите да бъдат прехвърлени и към останалите, предаде БНТ.

Държавите, които отказват да приемат мигранти, ще трябва да плащат обезщетения. Според Урсула фон дер Лайен европейските лидери са единни по другите важни въпроси, свързани с миграцията, като сътрудничеството с трети страни и по-добрата охрана на външните граници. В срещата участва премиерът Николай Денков.

„Миналата година в Европейския съюз са пристигнали 3,7 милиона легални мигранти. Те са важни за нас, ние се нуждаем от тях. Нуждаем се даже от повече. Но има регистрирани и 330 000 нелегални мигранти. Не можем да приемем, че трафикантите на мигранти определят кой ще дойде в ЕС. Ние решаваме кой ще дойде тук, кой ще получи убежище или ще има достъп до пазара на труда”, каза Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК.

„Дискусията беше изключително свързана с това как да защитим външните граници от нелегална миграция и същевременно да подпомогнем легалната, нещо което остава извън вниманието. Но всъщност някои държави в Европа като Германия имат голяма нужда от специалисти и те очакват миграция за тях“, каза премиерът Николай Денков.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here