Хенри Кисинджър: Истинската цел на „Хамас” и неговите поддръжници може да бъде само да мобилизират арабския свят срещу Израел

0
44

 

Атаката на „Хамас” срещу Израел, която се празнува по улиците на Берлин, показва, че Германия е допуснала твърде много чужденци в страната. Това каза бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър.

„Беше огромна грешка да се допуснат толкова много хора с напълно различна култура, религия и концепции, защото това създава група за натиск във всяка страна, която прави това“, каза 100-годишният бивш топ американски дипломат в интервю с главния изпълнителен директор на Axel Springer Матиас Дьопфнер за германската Welt TV. Axel Springer е компанията майка на POLITICO.

Роденият в Германия Кисинджър, който бяга от нацистка Германия със семейството си през 1938 г. и стана архитект на американската външна политика по време на войната във Виетнам, коментира че е било „болезнено“ за него да види араби в Берлин да празнуват нападението срещу Израел миналия уикенд.

При изненадваща атака, която започна в събота сутринта, бойци на Хамас нахлуха от ивицата Газа, убивайки повече от 1200 израелци и отвличайки десетки други, докато изстрелваха ракети по градове, включително Тел Авив и Йерусалим. Оттогава Израел отвърна на удара, като започна обсада на Газа и изстреля свой собствен залп от ответни ракети, убивайки стотици палестинци.

„Откритият акт на агресия“ на „Хамас” трябва да бъде посрещнат с „известно наказание“, каза Кисинджър – като същевременно предупреди за потенциала за опасна ескалация в региона.

„Конфликтът в Близкия изток има опасност да ескалира и да въвлече други арабски страни под натиска на тяхното обществено мнение“, предупреди Кисинджър, като същевременно посочи поуките, извлечени от войната Йом Кипур през 1973 г., по време на която арабска коалиция, водена от Египет и Сирия нападна Израел.

„Истинската цел на „Хамас” и неговите поддръжници може да бъде само да мобилизират арабския свят срещу Израел и да излязат от пътя на мирните преговори“, каза Кисинджър.

Също така е „възможно“ Израел да предприеме действия срещу Иран, ако смята, че Техеран има пръст в извършването на атаката, добави бившият първи дипломат.

В по-широк план, каза Кисинджър, продължаващата агресия на Русия в Украйна, съчетана с атаката на „Хамас” срещу Израел, представлява „фундаментална атака срещу международната система“.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here