Байдън ще поиска от Конгреса 60 милиарда долара за Украйна и 10 милиарда за Израел, ще направи обръщение към нацията

0
31

 

Общо 100 млрд. долара се предвиждат за военна отбрана на Израел, Украйна и Тайван, както и за повишаване на сигурността по границата с Мексико

Очаква се обръщение на американския президент към нацията по повод конфликта в Близкия Изток и войната в Украйна

 

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън обмисля да внесе още утре в Конгреса искане за предоставяне на допълнителна помощ на Украйна в размер на 60 милиарда долара и на 10 млрд. за Израел, заяви добре осведомен източник на Ройтерс.

Мнозина очакват в най-скоро време Байдън да внесе в Конгреса законопроект за отпускане на допълнителни средства с оглед на предприеманите от Вашингтон действия в отговор на нападението срещу Израел от 7 октомври на бойците от палестинското движение „Хамас“, докато същевременно търси начин да продължи да помага на Украйна да отблъсне руските войски.

Във вторник няколко добре осведомени източника казаха пред Ройтерс, че Байдън обмисля да отправи искане за допълнително финансиране в размер на около 100 млрд. долара, което ще включва помощ за отбраната на Израел, Украйна и Тайван, а също и пари за усилията за повишаване на сигурността по границата с Мексико, която е подложена на засилен миграционен натиск.

Джо Байдън ще произнесе реч в праймтайма довечера за конфликта между Израел и „Хамас“ и войната в Украйна, съобщи Белият дом. Той ще говори в 20:00 ч. източноамериканско време (00:00 ч. по Гринуич) от Овалния кабинет, откъдето президентите традиционно се обръщат към нацията в моменти от критично национално значение, отбелязва Франс прес.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here