Израел свали видеото, с което твърди, че болницата е ударена с ракета от Газа

0
52

 

Видеозаписът от удар по болница в ивицата Газа е премахнат от два официални израелски акаунта, съобщава Newsweek.

Според списанието видеото е било публикувано по-рано, като в него се твърди, че ударът е бил нанесен с ракета от ивицата Газа.

Видеоклип, в който се твърди, че ударът по болницата Ал-Ахли в ивицата Газа е бил нанесен от територията на анклава, е бил премахнат от официалните страници на Израел и на израелския посланик в САЩ Майкъл Херцог в социалната мрежа X (бивш Twitter). Това съобщи списание Newsweek, цитирано от ТАСС.

Според него на официалните страници е публикуван видеоклип, в който се твърди, че ударът по болницата е бил нанесен с ракета от ивицата Газа. Журналистът от The New York Times Арик Толер обаче оспори точността на кадрите заради времевите маркери във видеото. Според Толер видеото е записано поне 40 минути след експлозията в болницата, съобщава изданието. Впоследствие видеото е било премахнато от два акаунта, без да се посочва причина, отбелязва вестникът.

Прессекретарят на ЦАХАЛ в резерва Джонатан Конрикус държи израелското външно министерство отговорно за публикуването на видеото. „Според нас, ЦАХАЛ не е публикувал нищо подобно и трябва да ги попитате [външното министерство] какво се е случило, защо са публикували информацията, защо е била премахната. Сигурен съм, че те се грижат за точността и достоверността на информацията“, каза Конрикус пред Newsweek.

„Нищо не се публикува в официалните ни акаунти, докато информацията не бъде проверена“, подчерта той.

Още по темата:

Военен експерт: Нито Хамас, нито Ислямски джихад имат такива бомби, като падналата в болницата

Русия: Израел да представи доказателства, че не е нанасял удари по болница в Газа

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here