ГЕРБ ще предложи дерогацията за руския петрол да падне, за да не отива печалбата в „Лукойл“

0
23

 

Според Делян Добрев Асен Василев и ПП въртят схема, свързана с дерогацията, и защитават руски интереси

 

Кабинетът говори едно, а прави точно обратното. Те казват, че се борят срещу руските интереси, а в последните две години единственото, което правят е да ги защитават. Това каза пред „Фокус“ депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев.

„Не трябва да се гледа какво говорят, а какво правят. Те осигуриха дерогация на „Лукойл“, която им дава 3 млрд. и от нея печели само и единствено „Лукойл“. „Лукойл“ има право, съгласно тази дерогация да купува евтин руски петрол по 60 долара, който има таван от 60 долара на барел, но ни го продават все едно, че купуват по 100 долара на барел. Тоест цялата печалба от дерогацията отива в „Лукойл“ и съответно в режима в Русия и тази дерогация я осигури еднолично Асен Василев още миналата година и то без решение на Министерски съвет, без доклад необходима ли е или не е необходима, след, доколкото ние знаем, редица срещи между него и „Лукойл“, някои официални, други – не. Те за пред Financial Times и други западни медии говорят как се борят с руското влияние в България, а всъщност те са тези, които го налагат у нас и помагат на Русия да заобикаля санкциите, защото дерогацията е това – заобикаляне на санкциите“, каза Добрев.

Според него схемата, която Асен Василев и ПП въртят, е свързана с дерогацията.

„Защото моят личен опит е, че трите пъти, когато съм предлагал да отпадне дерогацията и трите пъти кабинетът, специално Николай Денков се възпалява максимално. Започва да звъни на Бойко Борисов, на Десислава Атанасова и да се противопоставя на това мое предложение, т.е. те бранят дерогацията със зъби и нокти. Защо ще я браниш, ако от нея печелят само „Лукойл“? Ако печелеха българските потребители от тази дерогация, горивата щяха да струват 2 лева. Те трябва да струват толкова – и бензинът, и дизелът, защото рафинерията „Лукойл“ купува петрол, който е с 40-50% по-евтин от останалите видове“, обясни депутатът.

Делян Добрев бе категоричен, че още в понеделник трябва да се предложи дерогацията да отпадне.

„Това, което ще направим, това, което трябва да направим е отново да предложим, за 4-ти път, да отпадне дерогацията. Мисля, че още следващата седмица в понеделник, трябва да го направим. В понеделник да предложим да отпадне дерогацията, заедно с едно прието изменение, което ние някак сме пропуснали – за съхранение на резерва от горива 100% в България, което фактически дава монопол на “Лукойл“. Ето ви още един случай, в който те работят за интересите на “Лукойл“. Пробутали са ни през Народното събрание и всички ние сме виновни, че не сме го видели – изискване държавният резерв да се съхранява 100% в България. Докато европейските директиви дори не разрешават това, там се казва, че е възможно едва 30% да се съхранява в държавата, а 70% в останалите държави от Европейския съюз и досега такъв беше редът в България. Само че ние, с едно изменение отново сме накарали да се съхранява държавният резерв 100% в България, а базите са 92% собственост на “Лукойл“. И те не дават достъп на никой до тези бази. Тоест, ние сега фактически даваме пълен монопол, 100% монопол на “Лукойл“, защото сме направили така, и то без да се усетим, че вносителите не могат да внасят горива. Ето това, трябва да отпадне по най-бързия възможен начин, направили сме грешка, трябва да си я коригираме“, заяви депутатът от ГЕРБ.

На въпрос „Какви реакции очакват в понеделник, ако се прибегне до този ход“ той отговори така: „Всеки път, когато ние предложим да отнемем дерогацията, се започват заплахи за подаване на оставки и т.н. Според мен, този път ние не трябва да се огънем, каквито и да са заплахите. Ако искат да подават оставка, да си я подават. Но справедливото за българските граждани е това, след като те не могат да спечелят от дерогацията, тази дерогация не трябва да я има“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here