Северна Корея осъди доставянето на балистични ракети АТАКМС от САЩ за Украйна

0
23

 

Посланикът на Северна Корея в Москва заяви, че има опасност цяла Европа да бъде въвлечена в „безкрайна война“ заради подобно въоръжаване на Украйна

 

Доставките на балистични ракети АТАКМС (Army Tactical Missile Systems, ATACMS) в Украйна няма да доведат до деескалация на конфликта и неговото мирно разрешаване, но могат да се превърнат в катализатор за безкрайна война в Европа, каза посланикът на Северна Корея в Русия Шин Хонг Чул, съобщава държавната информационна агенция KCNA .

Според него САЩ „използват всички възможни средства и методи“, за да нанесат „стратегическо поражение на Русия и да постигнат военно господство над целия свят“.

„Удар срещу Русия няма да помогне за бързото и мирно разрешаване на ситуацията в крайна, но ще се превърне в катализатор, който ще позволи на цяла Европа да бъде потопена в бездната на безкрая война“, подчерта посланикът.

На 17 октомври Украйна за първи път използва ракети с голям обсег. Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза, че „ATACMS са се доказали“ и споразуменията между него и Байдън се изпълняват „прецизно“. Белият дом потвърди изпращането на малък брой ракети с обсег от 165 км в Украйна.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Западът пресича всички червени, доставяйки на Украйна оръжие. Според прессекретаря на президента Дмитрий Песков по този начин западните страни само „наливат масло в огъня“ и „донасят повече страдания“ на Украйна.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here