Песков: Всякакви заплахи към Русия са неприемливи

0
36

 

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че всякакви заплахи към Русия са неприемливи. Така той коментира пред журналисти изявлението на латвийския президент Едгарс Ринкевичс, който заплаши, че НАТО може „да затвори Балтийско море за руски кораби“, предаде ТАСС.  Кремъл заяви също, че е съгласен с президента на САЩ Джо Байдън относно необходимостта от изграждане на „нов световен ред“, но не е съгласен, че САЩ са способни да го изградят, предаде Ройтерс.

„Всички заплахи трябва да се приемат сериозно, независимо от кого идват. От когото и да идват, заплахите към Русия са неприемливи“, каза Песков. Той също така отново подчерта, че Русия няма нищо общо с повредата на газопровода „Балтикконектор“.

Финландски следователи заявиха, че повредата на „Балтикконектор“, която се случи на 8 октомври, може да е била резултат от саботаж, въпреки че все още не са стигнали до заключение дали става дума за инцидент или за умишлено действие, припомня Ройтерс.

„Там наистина се провежда разследване. И той (Ринкевичс) просто искаше да каже, че ако се окаже, че Русия има нещо общо с това, а аз веднага ще направя уговорката, че Русия няма нищо общо с това, тогава, да речем, трябва да се помисли за затваряне на Балтийско море за Русия. Повтарям още веднъж, че Русия няма нищо общо с това“, подчерта говорителят на Кремъл.

„В отговор бих искал да попитам г-н президента какво трябва да се направи с Балтийско море, след като приключи разследването и след като стане ясно кой е извършил и кой е поръчал терористичния акт в Балтийско море срещу „Северните потоци“? По този въпрос г-н президентът предпочете да замълчи и да не каже нищо“, каза Песков.

За взривяването на „Северен поток“ 1 и 2 Москва твърди, без да предоставя доказателства, че актът е дело на САЩ и техни съюзници, припомня Ройтерс.

Кремъл заяви също, че е съгласен с президента на САЩ Джо Байдън относно необходимостта от изграждане на „нов световен ред“, но не е съгласен, че САЩ са способни да го изградят, предаде Ройтерс. В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че САЩ говорят за „американоцентричен“ световен ред, който няма да съществува в бъдеще.

В обръщението си в петък Байдън заяви, че редът, който е работил добре в продължение на 50 години след Втората световна война, е „донякъде изчерпан“ и е необходим нов. Той каза, че американците имат „възможност да го осъществят, ако сме достатъчно смели и имаме достатъчно увереност в себе си, да обединим света по невиждан досега начин“.

Песков заяви, че Москва е в рядко срещано съгласие с Байдън за необходимостта от нов ред, който, по думите му, ще бъде „свободен от концентрацията на всички механизми на световното управление в ръцете на една държава“. Но говорителят на Кремъл подчерта, че Русия не е съгласна с Байдън за способността на САЩ да изградят такава система.

Според Кремъл този световен ред трябва да бъде свободен от опитите за съсредоточаване на всички механизми за контрол в ръцете на една държава, от опитите да налага волята и решенията си на други държави. „Обратно, (трябва да има) световен ред, който се основава на международното право, а не на „правила“, който се основава на взаимно уважение, взаимна изгода, ненамеса във вътрешните работи на другата страна и т.н.“, посочи Песков, предаде ТАСС.

„В тази част ние не сме съгласни, защото Съединените щати… независимо от това за какъв световен ред говорят, имат предвид един американоцентричен световен ред, т.е. свят, който се върти около Съединените щати. Това повече няма да е така.“

Попитан какви действия предприема Москва във връзка с руските заложници в ивицата Газа, Песков посочи, че руските дипломати полагат всички необходими усилия в ситуацията с руснаците, държани като заложници в ивицата Газа, но при сегашните условия е трудно да се говори подробно по въпроса.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here