На вниманието на избирателите в град Варна: Не разбрахте ли, че заличавате града си, докато Портних ви е кмет?! (Част 1)

0
21

 

Амнезия ли обхвана избирателите във Варна или им е все едно какви гафове е вършил и може още да извърши кандидатът им за кмет Портних

 

Иван Портних  вече 10 години управлява Варна като кмет, издигнат от ГЕРБ. За разлика от  колегата си Димитър Николов, който по време на управлението си наистина превърна Бургас в морска столица и за когото гласуват и привърженици на други партии, Иван Портних вече тотално е загубил уважението на варненци.

Компрометирани ремонти, в които са хвърлени милиони, пиянски скандали, прокурорски обвинения, презастрояване чрез корупционни врътки, безхаберие за проблемите на града – това са само малка част от причините, поради които варненци изпитват отвращение от кмета си, но в същото време и страх, че чрез мощната машина за избори на ГЕРБ, Портних отново ще спечели изборите и така окончателно ще съсипе някога хубавия морски град.

Нека припомним за тези, които нямат морални угризения и са изпаднали в пълна амнезия в името на партийната привързаност, на избирателите във Варна, колко пъти и по какви поводи Иван Портних отдавна трябваше да си е подал оставката, вместо да има наглостта да се кандидатира отново за кмет.

Как изгря кметът на „демократите“ и … на ромите

Иван Портних бе изваден през 2013 г. от резервната скамейка на ГЕРБ след продължилите близо месец най-масови протести в града, започнали с гняв заради високите сметки за ток. Днес вече е ясно, че протестите тогава бяха режисирани и използвани от ГЕРБ, за да свалят от власт безпартийния Кирил Йорданов.

На 7 юни 2013 г. Иван Портних спечели междинните избори с гръмкото изказване: „Аз съм класически десен представител с доказана дясна биография“. Обаче ден по-рано, в съботата за размисъл, по сигнал за купуване на гласове в ромските махали на града бе арестуван общинският съветник Янко Станев. По-късно той оглави група съветници от СДС във Варна, която се превърна в най-лоялния съюзник на Портних и ГЕРБ в съвета, а на редовните избори за кмет през 2015 г., които Портних отново спечели, 80% от гласовете, подадени за него, се оказаха отново на варненските роми. И погромът над Варна започна.

Излети милиони от европрограми и още милиони от държавата

Варненци само четат и слушат в новините колко милиони са отпуснати за бюджета на община Варна, колко милиони се отпускат по европрограми. Но за варненци тези милиони са само цифри от новините, но не и реални резултати за двата мандата на Иван Портних.

Публична тайна е, че огромна част от бюджета на общината отива за „обслужване“ на фирми, свързани с ГЕРБ или пък за купуване на политическо влияние. Или пък за лични цели. Като например таксата за обучение на сина му, който тази есен замина да учи в най-скъпото училище в света – швейцарския институт „Le Rosey“, както разкри наскоро „Афера“. Таксата на година за обучение в престижния „Le Rosey“ варира около 300 000 лв. на година. За пет години това прави около милион и половина лева. През двата мандата кметуване Портних би трябвало (по закон поне) да има доход единствено от кметската си заплата. Математиката определено не излиза.

Но пък Варна (разбирай Портних) си има паркинги, от които може да се печели по милион на година.

В началото на годината стана ясно, че Иван Портних точи по 1 млн. на година с паркинги. Вместо да използва технологията на т.нар. виртуален ПОС терминал за събиране на таксите за платено паркиране в синята зона на Варна, местната администрация, управлявана от Портних, плаща комисионни в размер на близо 1 млн. лева годишно, тъй като възлага услуги на посредник. Това беше потвърдено и от отговори на въпроси на „Дневник“, получени по Закона за достъп до обществена информация.

Официалната далавера става по силата на договор, подписан през октомври 2021 г. след процедура за възлагане на обществена поръчка. Срокът на договора е 36 месеца, а стойността – малко над 2.8 млн. лв. с ДДС. Това прави по 77 хил. лв. на месец.

На обявената обществена поръчка е отговорила само една фирма – „Тикси“, а според договора с комисионата за всяка от таксите за паркиране, платена през мобилното приложение „Варна паркинг“, е в размер на 12.5%. Според предоставената справка същият е и размерът на комисионата при плащане през публичен виртуален паркинг метър. Тя обаче достига 16.5% при плащанията, които масово се извършват с sms.

(Следва)

източник: mediamall.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here