Повдигнаха обвинение на прокурор от СРП, защото е разследвал Пепи Еврото

0
42

 

Прокурорът от Софийската районна прокуратура (СРП) Константин Сулев е обвинен в длъжностно престъпление заради разследване срещу бившия следовател Петьо Петров, съобщава правният сайт „Лекс“. Информацията е потвърдена от Софийската градска прокуратура.

В края на май тази година Сулев привлече в качеството му на обвиняем Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, за принуда и за използване на специални технически средства за събиране на информация. Тогава от СРП съобщиха, че разследването срещу Петров е започнало след самосезиране от медиите за това, че от 2018 г. до 29 май 2023 г. различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като са били заплашвани, както и за това, че е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация. Тъй като Петров не беше открит, за да му бъде предявено постановлението, той беше обявен за издирване.

През август въпросното дело е било иззето от СГП, която е отменила като незаконосъобразно постановлението за привличането на Петров като обвиняем за принуда, поради липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата.

Малко по-късно прокурор от СГП е привлякъл като обвиняем за длъжностно престъпление колегата си от СРП Константин Сулев.

Причината за това е, че той не е извършил никакви други действия по въпросното разследване, освен да се самосезира по публикации в един сайт, да привлече Петров като обвиняем, като постанови 72-часов арест и да го обяви за издирване.

На този етап не е отправено предложение до и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов за временното отстраняване на Сулев от длъжност.

На 17 октомври стана известно, че Софийската градска прокуратура е започнала проверка по сигнал, за който се твърди, че е изпратен от укриващия се Петров. В сигнала се твърди, че в продължение на 4 години (от 2019 до 2023 г.) е давал подкупи всеки месец в размер на по 10 хил. лв. на българския европрокурор Теодора Георгиева.

Според твърденията в сигнала Теодора Георгиева вземала парите, за да оказва влияние върху разследвания и изнудване. Според сигнала сумите били предавани в ресторант „Осемте джуджета“, като това ставало в периода 2019 – 2023 г. По това време Георгиева е съдия в Административен съд София град. Тя беше назначена за европейски делегиран прокурор през 2020 година.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here