На вниманието на избирателите в град Варна: не разбрахте ли, че заличавате града си, докато Портних ви е кмет?! (Част 2)

0
26

 

Амнезия ли обхвана избирателите във Варна или им е все едно какви гафове е вършил и може още да извърши кандидатът им за кмет Портних

На вниманието на избирателите в град Варна: не разбрахте ли, че заличавате града си, докато Портних ви е кмет?! (Част 1)

 

Портних отново е кандидат за кмет на Варна. Как е възможно след поредица позорни провали Портних отново да вярва, че ще може да управлява, обясни наскоро разследващата журналистка Веселина Томова от „Афера“. В студиото на „ЕвроДикоф“ тя изнесе информация, че преди месец Иван Портних е увеличил заплатите на всички общински служители със задна дата от 1 януари т.г. Т.е. те накуп ще вземат сериозна сума точно преди изборите, което на практика е купуване на корпоративен вот с държавни пари.

Така управлява Портних. Разпределя държавни пари с размах единствено за собствените си интереси. Вярвате ли, че администрацията ще гласува против него? Не трябва ли прокуратурата да прояви интерес към това публично купуване на гласове?

Какво всъщност направи същата тази администрация за гражданите на Варна?

Градският транспорт така и не се обнови

През двата мандата на Портних с бюджет от над 150 млн. лв., градският транспорт във Варна трябваше да стане интегриран и модерен, дори евросредства се наляха. Но се оказа, че некадърно организирани обществени поръчки прахосаха пари и възможности това да се случи. Или просто средствата са били „усвоени“ за нещо друго. Става въпрос за процедура по избор на изпълнител за обществена поръчка за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях на стойност 85 000 000 лв. Поръчката е от 2021 г., а средствата за нея са отпуснати по Оперативна програма „Околна среда“ като безвъзмездна финансова помощ.

Припомняме, че в края на 2021 г. служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ влязоха в Община Варна и изискаха документи и снеха обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за закупуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му. Снети бяха обяснения и от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие, от изпълнителния директор на общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД и от служители в същото дружество. Сигналите стигнаха и до Европейската комисия, но… без резултат.

Ремонт за милиони, измит от първия дъжд

През 2018 г. Иван Портних предприе изпълнението на грандиозен проект – реконструкцията на трикилометровия бул. „Васил Левски“ във Варна. Финансирането бе отпуснато от тогавашното правителство на Бойко Борисов.

Първоначално съобщената сума бе 250 млн. лв., но така и не стана ясно каква е истинската стойност на т.нар. „златен“ булевард.

Поради некачественото проектиране и строителство, едно от кръговите кръстовища по булеварда се оказа силно наклонено, пътното платно „отхапа“ част от трибуните на стадион, а в деня на откриването на съоръжението един от надлезите му пропадна след най-обикновен пролетен дъжд. За сметка на това остава като виц „великата“ му фраза, изречена докато се вози в джипката на Вожда и казва: „Това е новото кръгово, а там, ето, там между другото сме посадили истински дървета.“

„Езерото“ от отходни води

В края на 2019 г. институциите във Варна бяха научили за авария на канализационна тръба, която минава през Варненското езеро, но не предприеха абсолютно нищо. През цялото това време Портних кри от съгражданите си, че в залива пред града са се излели над 3 млн. куб.м силно токсични фекални води. Девет месеца по-късно милионите кубични метри фекални води са в езерото и са видими и с просто око. Повече от година по-късно тръбата беше подменена и мръсната вода спря да се излива в езерото, поне временно. Тогава тръбопроводът обаче не беше закопан под дъното на Варненското езеро, какъвто беше планът. През следващите месеци последваха нови аварии и нови ремонти. В това време още боклуци оцветяваха водата в кафяво.

Заради неспособността на Портних да се справи с ремонта на тръбата на практика е обезсмислена инвестиция от над 430 млн. лв., която държавата направи за удълбочаването на плавателните канали във варненското пристанище.

Окръжна прокуратура във Варна му повдигна обвинение за тази мърлявщина и прахосване на милиони едва през юни тази година. Резултат – нула.

(Следва…)

източник: mediamall.info

На вниманието на избирателите в град Варна: Не разбрахте ли, че заличавате града си, докато Портних ви е кмет?! (Част 1)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here