Стотици работници в „Лукойл Нефтохим“ блокираха изхода на Бургас

0
30

 

Стотици работници в „Лукойл Нефтохим“ блокираха изхода на Бургас в посока София. Протестът им започна с изпълнение на българския химн, информира БНР.

Причините за недоволството е несигурността, свързана с дерогацията на руски петрол. Нефтохимиците твърдят, че ако тя бъде отменена, рафинерията ще спре работа и всички служители ще загубят работните си места.

От синдикалната организация на нефтохимиците обявиха, че протестните действия се предприемат предвид изказваните в общественото пространство неверни твърдения относно работата и бъдещето на рафинерията, с което се поражда напрежение и несигурност за работните им места.

„Работим вече 60 години. Темата с дерогацията е наше основно притеснение. Не може някой днес да се събуди и да каже – днес има дерогация, утре няма. Има си закони. Законът, който беше приет от Парламента, дава право заводът да работи до октомври месец и то по план, направен от Правителството. Ние спазваме този план и всички закони, такова уверение имаме от нашето ръководство. „Лукойл Нефтохим Бургас“ е дом за нашите семейства. И още нещо – дерогацията е позволена в Унгария, Словакия, Чехия и Хърватия. Още през юли, унгарският президент каза, че най-вероятно ще поискат увеличение за тяхната страна на дерогацията. Към тях се присъедини и Словакия. Само тук дерогация е мръсна дума. Само у нас явно не искаме цените на горивата да бъдат на това ниво, а в пъти повече“, казаха от Синдиката на нефтохимиците „Лукойл“ по време на протеста.

Предвиденото е протестната демонстрация да продължи до 12:00 часа. От Областната дирекция на МВР в Бургас съобщиха, че пътуващите към София могат да използват обходния маршрут през мол „Странд“. Алтернатива за влизащите в областния център е Северният обход.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here