Главнокомандващият украинската армия: Дълбок и красив пробив е малко вероятно да се случи

0
31

 

Учебниците на НАТО и математическите изчисления не свършиха работа да се върнем в Крим, казва генерал Залужни

 

„Дълбок и красив пробив е малко вероятно да се случи“, казва главнокомандващият украинската армия Валерий Залужни в интервю за „Икономист“ ден след като негова собствена статия се появи в същото издание. „Както и през Първата световна война, ние сме достигнали ниво на технологично развитие, което ни поставя в задънена улица“, казва той.

„Простичкият факт е, че ние виждаме всичко, което прави врагът, а той вижда всичко, което правим ние. За да излезем от тази безизходица, трябва да измислим нещо принципно ново. Както някога китайците са изобретили барута“, смята Залужни.

Освен това Залужни признава украинската стратегия за обезкървяване на руската армия за грешка. „Това беше моя грешка. Русия загуби най-малко 150 000 души. Във всяка друга страна при подобни загуби щяха да спрат войната“, казва Залужни.

Интересно е, че цитираната от него цифра е наполовина на броя на загиналите руснаци, обновяван всеки ден от Генералния щаб, според който загиналите руски войници по време на инвазията са над 300 000.

Според статията на „Тайм“ загиналите украински военни са поне 100 хил. души.

В публикувана ден преди това статия в „Икономист“ Залужни по същество признава „тежките загуби“ не само в Руската федерация, но и в Украйна. Според него „настъпателните действия и на двете страни протичат със значителни трудности и тежки загуби на техника и личен състав“.

Залужни също така казва, че реалното контранастъпление е в разрез със сметките по учебниците на ВСУ и НАТО. „Ако погледнете учебниците на НАТО и математическите изчисления, които направихме, четири месеца трябваше да са ни достатъчни, за да стигнем до Крим, да воюваме в Крим, да се върнем от Крим и отново да влезем и излезем“, казва генералът.

Според него се е предполагало, че ВСУ ще напредва на юг със скорост от 30 километра на ден (в действителност за четири месеца общият напредък е бил 17 километра). На свой ред Русия прекара 10 месеца в боеве за Бахмут, „за да превземе града [с площ] шест на шест километра“, припомня Залужни.

„В началото си помислих, че нещо не е наред с нашите командири, затова смених някои от тях. След това си помислих, че може би нашите войници не са добри, затова прехвърлих войници в някои бригади“, казва Залужни.

След като това не дава резултат, той наредил на подчинените си да намерят книгата на съветския генерал-майор Павел Смирнов от 1941 г. „Пробив на укрепени отбранителни линии“, в която се анализират битките от Първата световна война.

„И без да съм прочел и половината от нея, разбрах, че сме точно там, където сме, защото, както и тогава, нивото на технологичното ни развитие днес е довело и нас, и враговете ни до задънена улица“, отбелязва Залужни.

Победата, според Залужни, е възможна или чрез някакъв голям технологичен пробив – но „няма признаци“, че той може да се очаква скоро. Или чрез превъзходство в ключови въоръжения, с каквито ВСУ не разполага.

Генералът казва, че в момента Русия е в състояние да поддържа превъзходство в оръжията и оборудването, ракетите и боеприпасите за значителен период от време. В същото време възможностите на руската военна промишленост се увеличават въпреки санкциите.

По-специално, до края на 2023 г. Руската федерация може да увеличи броя на авиацията до 8 дивизии. „Това са стотици самолети и хеликоптери“, заяви главнокомандващият.

Признавайки безизходицата на фронта, Залужни всъщност потвърждава мнението на неназования източник на сп. „Тайм“, което преди това написа, че военното командване на Украйна предлага на този етап да се откаже от настъпателни действия поради безизходицата на фронта и безсмислието на настъпателните действия. От своя страна Зеленски не е съгласен с този подход и настоява за продължаване на настъплението, писа още „Тайм“.

В големите западни медии напоследък ясно се налага идеята, че военната победа на Украйна не се вижда в близко бъдеще, а съотношението на силите на фронта не позволява на ВСУ да постигне пробив в своя полза, коментира публикациите на „Икономист“ и „Тайм“ преди това.

От тази идея следва необходимостта от промяна на стратегията на Украйна, която теоретично може да бъде в два варианта, коментира украинското издание „Страна“.

Първата е да се премине към стратегическа отбрана, да се запазят сили за нови удари, да се изтощи врагът. Тази стратегия обаче ще проработи само ако има не само непрестанност, но и увеличение (количествено и качествено) на оръжейните доставки от Запада. В противен случай, предвид несъизмеримостта на потенциалите на Украйна и Русия, първо ще бъде изтощена украинската армия.

Втората възможност е да се замрази войната чрез прекратяване на огъня по фронтовата линия. Но досега нито украинското ръководство, нито правителствата на водещите западни държави са сигнализирали за готовността си за подобна стъпка. Също така няма сигурност, че Путин наистина иска замразяване на войната в настоящата ситуация (въпреки че украинските власти твърдят, че прекратяването на огъня е целта на Кремъл). Но на експертно ниво този сценарий се обсъжда доста активно. А появата на такива статии като в „Тайм“ и „Икономист“ добавя аргументи на неговите поддръжници.

източник: Дир.бг

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here