Белгия и Испания удвоиха вноса си на втечнен газ от Русия

0
16

 

Белгия и Испания са увеличили вноса си на руски втечнен природен газ с 50% през 2023 г. в сравнение с миналата година, според Института за енергийна икономика и финансов анализ (IEEFA).

В доклад на мозъчният тръст се посочва, че разликата между капацитета на ЕС за втечнен газ и търсенето продължава да се увеличава, увеличавайки вноса от Русия.

Европейският внос на руски втечне газ между януари и септември остава стабилен в сравнение със същия период през 2022 г., пише IEEFA, добавяйки, че терминалите в Белгия и Франция са продължили да доставят втечнен газ от руския проект „Ямал“.

ЕС е купил втечнен газ 41 милиарда евро от януари до юли 2023 г., като най-голям е делът на вноса от САЩ (17,2 милиарда евро), следвани от Русия (5,5 милиарда евро) и Катар (5,4 милиарда евро). Тези три държави са най-големите бенефициенти, се посочва в доклада.

„Спадът в търсенето на газ е предизвикателство към наратива, че Европа се нуждае от повече инфраструктура за втечнен газ, за да постигне целите си за енергийна сигурност. Данните показват, че не е така“, каза анализаторът на IEEFA Ана Мария Джалер-Макаревич.

„Въпреки значителния напредък към намаляване на потреблението на газ, страните в Европа рискуват да заменят зависимостта си от руски тръбопроводи с излишна система за втечнен газ, което допълнително излага континента на нестабилни цени“, добави тя.

ЕС забрани вноса на руски нефт по море от началото на конфликта в Украйна и драстично намали доставките на тръбопроводен газ от Москва. Втечненият газ обаче досега остава несанкциониран въпреки многократните призиви от политици от ЕС.

Източник: obektivno.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here