Президентът: Прилагането на достъпни иновативни технологии е от ключово значение за модернизацията на Българската армия

0
34

 

Румен Радев организира кръгла маса на тема „Прилагане на достъпни технологии и продукти с голям асиметричен ефект в съвременните конфликти“

 

Повишаването на отбранителните способности на Българската армия е от ключово значение за националната сигурност и основна задача на държавната политика и това изисква по-добра координация и съвместни усилия от институциите, организациите в областта на отбраната, българската наука и бизнеса. Това зави държавният глава и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който откри днес кръгла маса на тема „Прилагане на достъпни технологии и продукти с голям асиметричен ефект в съвременните конфликти“. Форумът, организиран от президентската институция, събра представители на Министерството на отбраната, на учебни заведения, които подготвят кадри в областта на националната сигурност, както и на български компании в сферата на отбранителната промишленост, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

В словото си пред участниците във форума президентът Радев посочи, че необходимостта от задълбочен анализ и дискусия за възможностите за повишаване на отбранителните способности на българските Въоръжени сили нараства изключително много в условията на висока динамика на геополитическите процеси, на растящи заплахи и дълбоки промени в средата за сигурност.

По думите на президента Радев в съвременните въоръжени конфликти се откроява ясна тенденция на все по-широкото използване на достъпни, нискобюджетни, дори комерсиални технологии, които водят до голямо асиметрично предимство, информационно превъзходство, както и до нови способи за бойни действия, поразяване на критична инфраструктура, бойна техника и жива сила. На фронта в Украйна, във военните действия в Газа, в Сирия и на други места, се наблюдава масовата употреба на нискобюджетни автономни системи, които могат да изпълняват широк спектър от задачи: от наблюдение, разузнаване, координация, комуникация, целеуказване и поразяване на всякакъв тип цели.

Използването на такива нискобюджетни иновативни технологии дава голяма възможност за преодоляване на технологичната изостаналост и за повишаване на отбранителните способности на Българските въоръжени сили чрез инвестирането на много по-малко средства отколкото са планираните и изразходваните за големите проекти за модернизация, подчерта държавният глава. Големите и скъпоструващи проекти са задължителни за осигуряването на съвременни отбранителни способности, но са недостатъчни, поради изключително бързото и динамично развитие и въвеждането на нови способи и средства за водене на въоръжена борба, които изискват много по-голямо внимание към малките проекти, при които с много по-малко средства може да бъде постигнат чувствителен ефект, изтъкна президентът Радев.

Държавният глава призова също така за задълбочен анализ на възможностите на българската наука и отбранителна промишленост да отговори на съвременните тенденции и да осигури такива ключови способности за Българската армия. България може да използва наличния си опит в проектирането и разработката на системи от критична важност, каквито са системите за радиоелектронна борба и антидрон системите, заяви Румен Радев и допълни, че все по-голямо значение придобиват и системите за киберотбрана, за информационни операции и за сигурност на комуникациите. Във връзка с това са необходими и промени в нормативната уредба, които да регламентират прилагането на нискобюджетни проекти и решения за нуждите на Въоръжените сили, подчерта още президентът Румен Радев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here