Властите в Газа: Израел нанесе удари по три болници

0
42

 

Нетаняху: Израел не се стреми да окупира Газа

 

Представители на властите в Газа заявиха, че Израел е нанесъл въздушни удари по или близо до най-малко три болници, което допълнително е подчертало критичното положение на здравната система в палестинският анклав в момент, когато се опитва да се справи с хилядите ранени или разселени хора в Газа, предаде Ройтерс.

„Израелските окупационни сили нанесоха едновременни удари по няколко болници през последните часове“, съобщи говорителят на министерството на здравеопазването на Газа Ашраф ал Кидра пред телевизия „Ал Джазира“.

Сред посочените медицински заведения е най-голямата болница в Газа „Аш Шифа“, където според Израел „Хамас“ е скрил командни центрове и тунели, което „Хамас“ отрича. Кидра заяви, че Израел е взел на прицел двора на медицинския комплекс в град Газа и там имало жертви, но не предостави подробности.

Израелските военни не коментираха веднага информацията на Кидра, която Ройтерс не можа да провери през независим източник.

Болниците в Газа се борят да се грижат за жертвите на продължаващата повече от месец израелска военна кампания, чиято цел е да унищожи палестинската войнствена групировка „Хамас“, докато медицинските консумативи, питейната вода и горивото за захранване на генераторите са на изчерпване.

Министерството на здравеопазването на Газа заяви, че 18 от 35-те болници в Газа и 40 други здравни центрове не работят или поради от бомбардировките или от липсата на гориво.

Палестинските медии публикуваха видеоматериал от „Аш Шифа“, в което се виждат последиците от израелска бомбардировка на паркинг, където са намерили подслон разселени палестинци. До тялото на мъж , който е поставен на носилка, се вижда локва кръв, посочва Ройтерс.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

В същото време израелският премиер  Бенямин Нетаняху заяви пред американската телевизия Фокс нюз, че страната му не се стреми да завладее, окупира или управлява Газа след войната си срещу Хамас, но „заслужаваща доверие сила“ ще бъде необходима  да влезе в палестинския анклав, ако е необходимо, за да се предотврати появата на заплахи от войнстващи групировки, предаде Ройтерс.

„Ние не се стремим да завладеем Газа, не се стремим да окупираме Газа и не се стремим да управляваме Газа“, заяви Нетаняху. Думите му предполагат, че Израел ще бъде отговорен за сигурността в Газа за неопределено време, което предизвика отпор от страна на САЩ, основният съюзник на Израел.

Вашингтон заяви, че ще се противопостави на израелската следвоенна окупация на Газа, където Израел извършва бомбардировки с цел унищожаване на лидерите на „Хамас“, след като бойци на групировката нападнаха южните израелски общини на 7 октомври, при което убиха 1 400 души.

Израелският премиер посочи, че едно гражданско правителство ще трябва да поеме Газа, но че Израел трябва да е уверен, че атака като  тази от 7 октомври няма да се повтори.

„Така че трябва да разполагаме с надеждна сила, която, ако е необходимо, ще влезе в Газа и ще убие убийците. Защото това е, което ще предотврати повторната поява на нещо, подобно на „Хамас““, каза Нетаняху.

Израелските бомбардировки на Газа са отнели живота на повече от 10 800 палестинци по данни на здравните служители в Газа.

Нетаняху заяви още, че след войната „това, което трябва да видим, е Газа да бъде демилитаризирана, дерадикализирана и възстановена.“

BIG5,по информации на БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here