Управляващите отхвърлиха ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката

0
39

 

Против бяха 49 народни представители от „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“

 

Ветото, което президентът наложи на промените в Закона за енергетиката, е отхвърлено от Народното събрание.

Ветото бе преодоляно, след като 133 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС подкрепиха промените в закона. Против бяха 49 народни представители от „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“.

В мотивите си държавният глава посочва, че не е съгласен с въвеждането на пълна либерализация на пазара на електроенергия за битовите потребители без ясни механизми как ще бъдат компенсирани енергийно бедните.

Според президента моделите, които в момента се предлагат, не обхващат всички уязвими групи от населението.

От БСП, „Възраждане“ и ИТН подкрепиха ветото на държавния глава, а мотивите обобщи Драгомир Стойнев (БСП):

„Мотивите изцяло се припокриват с опасенията на опозицията. Все още не е ясно как ще бъдат компенсирани битовите потребители и откъде ще дойдат парите. От отпадането на обществения доставчик ще се сблъскаме с три обществени доставчика и това ще бъдат електроснабдителните дружества поне за 2 години. Как ще бъдат стимулирани да предлагат евтина енергия на гражданите до 2026 година? По никакъв начин, защото каквото и да предложат те ще бъдат компенсирани от всички нас от парите, които се събират, което е наистина изцяло недопустимо“.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС е съгласен с част от мотивите на държавния глава, но обясни:

„Има несъвършенства в този закон. С това сме наясно всички, но неговото приложение е от 1 юли 2024 година. Тоест ние имаме 8 месеца оттук нататък да направим необходимите промени в този закон, каквито са необходими, за да работи той без проблем. Предлагам въпреки всички притеснения, които имаме, въпреки аргументите на президента, които и ние ги споделихме по време на обсъжданията в енергийна комисия, да приемем отново този законопроект“.

Свързана публикация:

Президентът наложи вето върху промените в Закона за енергетиката

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here