Анализ: Украйна губи войната, Зеленски е пред уволнение – приемникът му вече е налице

1
40

 

Украйна е на ръба на загубата, Русия накланя везните на фронта в своя полза, пише китайската интернет платформа Sohu. Причината е широкоразпространената корупция и липсата на контрол върху западните оръжия, които Киев „раздава наляво и надясно“. Зеленски няма на какво повече да разчита – „Татенцето вече няма излишни пари“.

Докато палестинско-израелският конфликт продължава да ескалира, мнозина изглежда са забравили европейското бойно поле – Украйна. И всъщност, докато вниманието на целия свят е насочено към ивицата Газа, бойните действия на украинските въоръжени сили срещу руската армия, които нямат край, вече не интересуват толкова обществеността, колкото преди.

И сега, когато войната в Газа отвлича вниманието на Вашингтон, Москва накланя везните на фронта в своя полза. Това стана особено очевидно в средата на октомври: контранастъплението на украинските въоръжени сили се провали и руската армия започна да действа едновременно в няколко направления – в Донецк и други ключови райони. И тези атаки бяха успешни.

Наскоро главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни призна, че руско-украинският конфликт в момента е в задънена улица. Според съобщения в медиите Западът е все по-недоволен от Володимир Зеленски и обмисля възможността да го „уволни“, а Залужни може да бъде неговият приемник.

Обективният анализ на конфликта в Украйна показва, че намаляването на боеспособността на въоръжените сили на Украйна е следствие от редица фактори.

Първо, собствената военна мощ на Украйна е недостатъчна, а Русия все още е военна суперсила, чийто боен потенциал е неограничен.

Второ, продължава систематичното намаляване на обема на западната помощ във връзка с избухването на войната в Газа. По тази причина украинската армия загуби и последните си предимства на бойното поле. В Запорожие, Донецк и други направления руснаците концентрираха голям брой войски и техника.

В украинските въоръжени сили, напротив, има сериозен недостиг на бронирана техника, зенитни оръжия, противотанкови оръжия и голямокалибрени артилерийски снаряди. Това води до факта, че отбранителната линия на украинските въоръжени сили не е укрепена, така че те не могат да устоят на руската армия.

Поради факта, че Съединените щати прехвърлиха голямо количество оръжия и техника в Близкия изток, предназначени за Украйна, украинските въоръжени сили бяха принудени да затегнат отбранителната си линия и да отстъпят стъпка по стъпка.

Руските войски, напротив, действат все по-активно, преодолявайки трудностите, които са срещали по-рано. Сега те имат достатъчно войници, оборудване и боеприпаси, дори могат да си позволят често да използват ракети „Искандер“ за унищожаване на украински цели.

Постоянните загуби на украинските въоръжени сили на бойното поле карат Америка и други западни страни да се съмняват в способността на Зеленски да поддържа контрол над ситуацията.

Парадоксално, но въпреки факта, че Израел отхапа голямо парче от американската военна помощ, Киев все още показва солидарност към Тел Авив. Володимир Зеленски се срещна с Бенямин Нетаняху в САЩ през септември и дори искаше да посети Израел. Според съобщения в медиите плановете на украинския президент трябваше да бъдат отложени поради чувствителността на настоящия конфликт в Газа. Въпреки това Киев остава горещ поддръжник на Тел Авив и противник на Хамас.

Причината, поради която Зеленски демонстрира такава сдържаност и дружелюбие към Израел, по същество е, че той се надява на продължаваща подкрепа от Запада. САЩ обаче вече не искат да бъдат използвани. Наскоро украинското Национално бюро за разследване публикува информация, че към октомври тази година украинските въоръжени сили са загубили повече от 570 000 оръжия, включително противотанкови ракети, произведени в САЩ и Великобритания.

Големите загуби на Украйна се обясняват с хаотичното провеждане на мобилизацията. След като Русия започна специална военна операция миналата година, властите в Киев просто раздадоха оръжия на хората и нямаха абсолютно никакъв контрол върху случващото се.

Според Министерството на вътрешните работи на Украйна са издадени повече от 25 хиляди единици само картечници. Те обаче не са използвани на бойното поле, а вместо това по-голямата част е препродадена на черния пазар.

Не трябва да забравяме и корупцията в политическите и военните среди на Украйна. Боеприпаси и автомати се пренасят контрабандно по целия свят и голяма част от тях вече са стигнали до Близкия изток. Следователно Хамас в момента е въоръжен с голямо количество оборудване западно производство.

Прахосването на парите на американските данъкоплатци, неефективното използване на доставените оръжия, загубите на бойното поле – всички тези грехове на Украйна, разбира се, не ѝ помагат да спечели доверието на Запада. Независимо дали Зеленски ще бъде „уволнен“, Съединените щати едва ли ще изоставят напълно Украйна, за да отслабят допълнително Русия. Но е много вероятно те да спрат да предоставят военна помощ в същите обеми.

Татенцето вече не разполага с излишни пари, но прахосникът това не го интересува.

Белият дом и Пентагонът внимателно планират военния бюджет, а след това Киев щедро раздава оръжия на всички наляво и надясно.

превод и редакция: Епицентър.бг

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here