„ЛЕВИЦАТА!“ отчете двоен ръст на подкрепата за партията и поиска консолидация на лявото

0
32

 

На национален форум в София „ЛЕВИЦАТА!“ отчете двоен ръст на подкрепа и констатира необходимост от хомогенност и консолидация на лявото политическо пространство

„ЛЕВИЦАТА!“ събра в София структурите си от цялата страна, в т.ч. и представителите си в местната власт. На първото по рода си национално съвещание формацията отчете резултата от местния вот, силните и слаби страни на отминалата кампания и набеляза целите си в средносрочен и дългосрочен план. Пред медиите председателят на Коалиционния съвет на „ЛЕВИЦАТА!“ Костадин Паскалев отбеляза двоен ръст на постигнатите сега резултати, като гласове, сравнено с последните парламентарни избори, като същевременно подчерта и пропуснати възможности.

 

„ЛЕВИЦАТА!“ има 79 общински съветници, избрани от листи на формацията, 164 са представителите в местния парламент от участие в местни коалиционни листи, кметове на кметства – 98 в чисти и коалиционни формати, от които 1 на формацията, 11 в коалиции по места с водещо участие на „ЛЕВИЦАТА!“, независими кандидати и други, подкрепени от „ЛЕВИЦАТА!“ – 16.

„Ние направихме своя анализ. Направихме заключението, че на тези избори успяха партии, които са досегашни участници в управлението или са високо организирани на местно ниво, както и такива, които се използват като табели на определени корпоративни групи. В общините „ЛЕВИЦАТА!“ констатира, че не е успяла да се пребори различни амбиции на някои от своите представители, което е създало предпоставки някои от представителите на „ЛЕВИЦАТА!“ (партии, които формират коалицията) да се явят в други листи, което до голяма степен разпилява вота и не дава резултата, който очакваме. Смятаме, че имаше доста ограничен достъп до медиите с оглед на концентрацията върху определени кандидати. Проблем е раздробеността на политическото пространство. Видяхте, че имаме нови политически субекти, които се появяват като местни играчи, които имат свое сериозно присъствие в Общинските съвети“.

 

Паскалев отбеляза, че днешното национално съвещание на „ЛЕВИЦАТА!“ е и с фокус върху следващите редовни избори за състав на Европейския парламент, но не изключи вероятността от предсрочни избори и за български парламент.

Усещане за общност и воля за бъдеще – така Румен Петков определи духа на националното съвещание на „ЛЕВИЦАТА!“ днес.

„И това е нещо, което съм сигурен, че нашите представители в регионите ще пренесат по места и допълнително ще убедят хората, които са гласували доверие на нашите съветници, на кметовете на населени места, на кметовете на общини в правилния избор, който са направили“.

В коментара си за резултатите от изборите в София, където „ЛЕВИЦАТА!“ се яви в местна коалиция от леви формации, заедно с БСП и издигна кандидатурата на Ваня Григорова, Петков определи като откраднати и грубо манипулирани в продължение на месеци. А внушението към избирателите, че изборът им е между кандидатите на ГЕРБ и на ПП доведе до ниската избирателна активност. Петков е категоричен, че ако беше допуснато Ваня Григорова да спечели кметския вот в столицата, то това щеше да свали правителството – гаранция за мирни решения и енергийна сигурност за държавата ни в глобален план. В този смисъл, всички, които се противопоставиха на Ваня Григорова, подкрепиха „сглобката“, подчерта Румен Петков.

„Коректност към гражданите ни задължава да кажем, че приносът на господин Костадинов (Костадин Костадинов) към спасяване на „сглобката“ е съществен. Че в спасяването на „сглобката“, не БСП, госпожа Нинова не е безучастна“.
Валери Жаблянов подчерта високата степен на порочност, която достига изборният процес в България.

„Опитът да бъде сринат изборният процес с участници в правителството, каквито са министърът на електронното управление и неговият заместник, на Централната избирателна комисия и на други институции, на Общинската избирателна комисия в София, която действаше като отделен орган, различен от Централната избирателна комисия, показват до какъв абсурд е стигнал изборният процес в България – процес, който търпи градация през последните 10 години. Ако не се промени това, то няма никакво значение какви политически идеи изповядват отделните партии, кои са техните носители и представители. Няма никакво значение кой е морален кой е неморален, след като с всички средства някой може да бъде поставен на власт. Това се отнася за европейските избори и за следващите парламентарни избори със същата сила“.

На националното съвещание на „ЛЕВИЦАТА!“ днес беше категорично отбелязана необходимостта от по нататъшна консолидация на левите сили в България, като обективна необходимост, каза Жаблянов и подчерта, че „ЛЕВИЦАТА!“ е единствената организирана политическа сила, която се противопоставя осъзнато на сегашния външнополитически пагубен курс на България.
„А днешното участие на нашите симпатизанти от страната, на актива на „ЛЕВИЦАТА!“, на избраните кметове и общински съветници е като изразена обща колективна воля за по-нататъшни, съвместни и организирани действия за отстояване на левите принципи и на левите ценности в българското общество. Отношенията с другите партии в лявото пространство не са лесни, но трябва да се търсят позитивните решения, за да се стесни периметърът на действие на търговците в българската политика“.

На финала на днешния си форум активът на „ЛЕВИЦАТА!“ прие политически Манифест, който ясно заявява необходимостта от незабавна оставка на правителството и нов курс за България, с гаранция за нов мирен път и политика на национална сигурност в широк мащаб.

***

ПОЛИТИЧЕСКИ МАНИФЕСТ НА „ЛЕВИЦАТА!“
ЗА ЕДНА ДЕМОКРАТИЧНА, ПРОСПЕРИРАЩА И УСПЕШНА БЪЛГАРИЯ

През последното десетилетие България изпадна в огромна управленска и духовна криза. Държавата в момента ни предлага:
Икономически застой и безпътица –  зад привидната стабилност икономиката ни е разсипана, „смачкана“ до производство и износ на суровини, евтини услуги и ишлеме, ръстът на БВП разчита главно на европейски средства за избрани; енергийният ни сектор ще бъде изправен пред колапс поради провежданата недалновидна, безперспективна и слугинажна политика;
Приватизация на сигурността –  държавата признава, че не може да се справи с престъпността и охраната на редица населени места попада в частни ръце, политическата, икономическата и медийната власт са се сраснали;

Здравеопазване, в което здравето се превърна в скъпоструваща стока, която за мнозина е лукс – здравеопазването стана търговия, а не медицина, дори обикновени заболявания се оказват смъртна присъда за много хора, които не могат да си позволят лечението им; редица населени места остават без медицинско обслужване, поради закриване на болници в страната; остър недостиг на медицински кадри;

Клинична смърт на българското село –  делът на селското стопанство в БВП спада стремително, изнасянето на суровини без преработка намалява възможностите за реализиране на добавена стойност и заетост в страната; зърнопроизводството страда от украинския внос; българите все повече ядем внесени от чужбина плодове и зеленчуци и поради отсъствието на сериозно подпомагане от държавата българското зеленчукопроизводство и овощарство постепенно изчезват;
Отровна атмосфера на политическа криза и апатия –  доверието на хората в политиците и политиката, в държавните институции и държавата като цяло в последните години бе сринато, едни групи хора в обществото постоянно се противопоставят на други, принципът „разделяй и владей“ вече работи системно и безотказно за тези, които финансово владеят държавата;

Духовна нищета и агресия – обществото е потънало в непрекъснати скандали, расте повсеместната агресия, публично господства циничния и просташки език, сриват се общностни ценности, спадът на общото интелектуално ниво и образователни постижения е стряскащ;

Причината за всичко това е РАЗПАДЪТ НА ДЪРЖАВНОСТТА. А ролята на националния елит и политическите партии е да имаме държава, която да създаде ясни права и задължения за всички и да спазва тяхното прилагане.
За сегашната политическа и олигархична върхушка е изгодно да нямаме държава, да няма правила, да няма работещи системи, събитията да са резултат от „връзки и контакти“ и ръчен режим на управление, а всяко решение да се изменя, оставяйки усещането за безпринципност. Липсата на национални цели и идеали ни доведе до тържество на апатията и посредствеността.

НИЕ от ЛЕВИЦАТА! категорично се противопоставяме на ТОЗИ порочен модел на управление и настояваме за НЕЗАБАВНА ОСТАВКА на правителството и провеждане на нови избори! НИЕ от ЛЕВИЦАТА! искаме и трябва да върнем на гражданите контрола върху политиката и властта, за да установим отговорно управление и институции, служещи на хората.

БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ МИНАВА ПРЕЗ БИТКА ЗА:
СИЛНА ДЪРЖАВА, ПРОСПЕРИРАЩА ИКОНОМИКА И СОЦИАЛНА СИГУРНОСТ ЗА ВСИЧКИ
НИЕ от „ЛЕВИЦАТА!“ предлагаме 5 основни цели:
✓възраждане на държавността и институциите, сигурност за гражданите;
✓реална децентрализация и въвеждане на второ равнище на местно самоуправление с оглед по-голяма финансова самостоятелност за ускоряване на икономическото развитие и за изпълнение на важни обществени функции (образование, здравеопазване, култура, защита на населението) на местно равнище ;
✓ високотехнологична икономика и енергийна сигурност на България с оглед гарантиране на националната сигурност и работни места с достойно заплащане;
✓спасение и възраждане на българското село;
✓нов модел на здравна система и повишаване качеството и нивото на училищното и висшето образование;

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here