Пеевски: Денков да отговори кой реално управлява държавата и за какво се е договарял с „Лукойл“

0
42

 

В позицията до медиите председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски пита премиера Николай Денков защо се отлага дерогацията на „Лукойл“ и кой печели от това

 

В интервю пред БНР днес министър-председателят казва “на мен не ми е началник никой от парламента”. В тази връзка препоръчвам на Денков да направи следното: да чете внимателно Конституцията и да излезе от комфорта на премиерския кабинет и особения въздух, който е вдишал там. Да слезе на улицата пред Министерски съвет, да вдиша чист въздух, да чуе хората и да си припомни кога, как и защо беше назначен на тази позиция. От думите му е видно, че е объркан. Суверенът е неговият началник, а волята на суверена изразява парламента чрез народните представители. Голямата му изнервеност отдавам обаче на факта, че сигнализирахме с колегата от ГЕРБ Делян Добрев Главния прокурор и председателя на ДАНС по публикуваното в “Политико” международно разследване за гигантска далавера, която се осъществява с помощта на българските  власти и “Лукойл”, незаконен износ на горива.Това казва председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, съобщават от пресцентъра на партията.

„Продължавам да настоявам тези действия да бъдат разследвани, на базата за основаните съмнения за корупционна схема. Дерогацията  трябваше да гарантира на българските  граждани по-ниски цени на горивата с близо 80 ст., но тя донесе единствено милиарди за режима на Путин, финансиране на войната в Украйна и терористични паравоенни групировки като Вагнер. Това веднага трябва да спре!

От шест месеца повтарям, че дерогацията трябва да бъде отменена и да спре. Големият въпрос е какво още чака Денков?! Чака да поемат  ГЕРБ ротацията, за да избяга от отговорност и пред кого?! Кой печели от това отлагане? Дали Денков не печели време за “Лукойл” и руския режим? Сигналите и разследванията сочат съмнения за престъпна схема на най-високо ниво. Друго обяснение няма. И кой реално управлява държавата? Денков дължи отговори.Затова какви разговори с “Лукойл” и представители на и руската държава  води той и началникът на неговия кабинет Тодор Модев. Какви ангажименти поемат и в чия полза. За тези разговори Денков ни уведоми на среща, в която участва и Бойко Борисов, като ни увери, че са постигнали някаква договорка за внасяне на дължимите данъци от компанията незабавно. Но нищо не последва. Още в понеделник ще внеса писмен парламентарен въпрос относно това кога и с кого Денков и началникът му на кабинет са договаряли с “Лукойл” и руската държава и какво са договаряли. Настоявам за цялата информация при пълна прозрачност и ясни и конкретни отговори.

И отново ще напомня, че премиерът и министрите са длъжни да се отчитат пред парламента и българските граждани“, се казва още в позицията изпратена до медиите.

В позицията до медиите председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски пита премиера Николай Денков защо се отлага дерогацията на „Лукойл“ и кой печели от това.

В понеделник Пеевски ще внесе писмен парламентарен въпрос относно това кога и с кого от „Лукойл“ са се договаряли Денков началникът на кабинета му, както и какво са се договорили:

„Дерогацията трябваше да гарантира на българските граждани по-ниски цени на горивата с близо 80 ст., но тя донесе единствено милиарди за режима на Путин, финансиране на войната в Украйна и терористични паравоенни групировки като Вагнер. Това веднага трябва да спре“, пише още депутатът.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here