Борел: ЕС няма да може да достави на Украйна 1 милион снаряда до края на годината

0
46

 

Външните министри на ЕС отново не постигнаха съгласие за отключване на нов транш от военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона евро от Европейския фонд за мир

 

Ръководителят на дипломатическата служба на ЕС Жозеп Борел призна, че общността няма да може да изпълни плана си да изпрати 1 милион снаряда и ракети в Украйна до края на годината, от които Киев досега е получил малко над 300 хиляди, въпреки че Брюксел не се отказва напълно от тази задача. Той направи изявлението в отговор на журналистически въпрос след среща на външните министри на ЕС, на която отново не беше взето решение за отключване на нов транш от военна помощ за Украйна в размер на 500 милиона евро от Европейския фонд за мир, предава ТАСС.

„Това все още е нашата цел. Опитахме се да постигнем тази цел по три линии. В краткосрочен план се обърнахме към нашите армии да използват наличните запаси и да разпределят снаряди от тях. Тази работна линия е завършена, малко над 300 хиляди снаряда са произведени осигурени по нея. Сега сме на втори етап – производство. Няколко договора са подписани, производството е започнало. Третият етап е да увеличим производството, но това е задача в средносрочен план, не до края на година и дори не за първите месеци на следващата година. Все още имаме тази задача, но вероятно няма да успеем да я изпълним преди края на годината, всичко зависи от това колко бързо ще бъдат изпълнени договорите и заводите ще могат продукция“, каза Борел.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here