Унгария ще блокира 500 милиона евро за Украйна, докато не получи гаранции за OTP Bank

0
33

 

Сиярто нарече цинични действията на украинските власти срещу унгарците в Закарпатието

Унгария няма да позволи следващият транш от 500 милиона евро да бъде отпуснат на Украйна от Европейския фонд за мир, докато Киев не даде гаранции, че OTP Bank няма отново да бъде в украинския списък на „международни военни спонсори“. Това заяви министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто, който участва в среща с колеги от страните от ЕС в Брюксел, предава ТАСС.

По настояване на Унгария в началото на октомври OTP Bank беше извадена от украинския списък на „международни спонсори на войната“, но Будапеща иска гаранции от Киев, че подобни инциденти няма да се повторят. Освен това в украинския списък остават няколко мениджъри на OTP Bank, срещу които остава заплахата от санкции. 

„Унгария няма да подкрепи и никакви санкции срещу ядрената индустрия, тъй като това би означавало изоставяне на сигурността на унгарската енергетика“, каза външният министър на Унгария.

Сиярто припомни, че одобрението на нов блок от ограничения срещу Русия ще изисква единодушно решение на всички страни от ЕС. По предварителни данни той не предвижда санкции срещу организации и предприятия от атомната индустрия на Руската федерация. Както каза унгарският министър, един от видовете ограничителни мерки в този пакет вероятно ще засегне руската диамантена индустрия.

Министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто, коментира и присъединяването на Украйна към ЕС.

„Украйна все още е много далеч от изпълнението на условията за започване на процеса на присъединяване към ЕС. Следователно не може да се говори за някакъв напредък за започване на преговори в този случай. Да не говорим за факта, че процесът на присъединяването й към Европейският съюз не може да бъде завършен поради военния конфликт. Процесът на разширяване трябва да донесе мир, а не война на Европейския съюз“, подчерта Сиярто.

Той определи като цинични действията на украинските власти, които продължават да отказват да възстановят правата на унгарското малцинство в Закарпатието и отбеляза, че положението на унгарската общност в Закарпатието „постоянно се влошава“, тъй като украинските власти постоянно въвеждат нови ограничения..

BIG5, по информации на ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here