Около двете най-големи болници в Газа се водят боеве. Блокирани са стотици души при „нечовешки условия“

0
41

 

Байдън поиска от Израел да защитава най-голямата болница в ивицата Газа

Израел твърди, че е открил команден център на „Хамас“ под втората по големина болница „Ар-Рантиси“

 

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Израел да защитава най-голямата болница в ивицата Газа – „Аш Шифа“, около която се водят сражения между израелските сили и бойци на „Хамас“, предава БТА, позовавайки се на световните агенции.

„Надявам се и очаквам по-малко натрапчиви действия във връзка с болницата“, каза Байдън в отговор на журналистически въпрос дали е говорил за това с израелските лидери. „Болницата трябва да бъде защитена“, допълни той. Байдън заяви, че е в контакт с израелците по въпроса.

Според хирург от организацията „Лекари без граници“ стотици души са блокирани в болницата „Аш Шифа“ при, както той каза, „нечовешки условия“, отбелязва Франс прес.

Израел казва, че „Хамас“ е инсталирал инфраструктура в мрежа от тунели под болницата „Аш Шифа“, нещо, което „Хамас“ отрича.

Заместник-министърът на здравеопазването в правителството на „Хамас“, контролиращо ивицата Газа, Юсеф Абу Риш заяви пред Франс прес, че седем преждевременно родени бебета и 27 пациенти в интензивното отделение на болницата са умрели от събота насам заради липса на електричество в нея.

Израел нареди на цивилните да напуснат зоните на бойни действия и обяви, че коридор за евакуация ще е на разположение и днес, за да позволи на хората да напуснат болницата „Аш Шифа“, признавайки същевременно, че в района се водят интензивни сражения.

И около друга голяма болница в Газа продължават боеве. Израелските въоръжени сили твърдят, че „Хамас“ държи оръжия в мазето на детската болница „Ар-Рантиси“ в Газа.

Говорителят на военните Даниел Хагари показа видео, на които се виждат взривни вещества, жилетки с експлозиви, пушки, гранатомети и дори мотоциклет, който според израелската страна е бил използван в нападението на ислямистите на 7 октомври. Според него в мазето е разположен команден и контролен център на ислямистите. Хагари заяви още, че израелската армия е забелязала импровизирани помещения, като кухня, под „Ар-Рантиси“, което може да означава, че Хамас държи там и заложници.

От Агенцията за палестинските бежанци към ООН пък обявиха, че са получили информации, че израелската страна използва училища и здравни заведения за военни операции. Агенцията проверява съобщенията.

Здравните власти в Ивицата Газа информираха, че броят на загиналите палестинци от началото на войната на 7 октомври вече надхвърля 11 200.

На този фон от „Хамас“ заявиха, че ще пуснат 70 израелски заложници, ако бъде обявено 5-дневно прекратяване на огъня.

„Сделката зависи от пълно спиране на какъвто и да е обстрел и неограничен достъп на хуманитарна помощ до всички точки на Ивицата Газа“, написа говорителят на военното крило на групировката Абу Убейда в Телеграм.

В същото време от „Хамас“ обвиниха Израел, че бави възможността за постигане на сделка за освобождаване заложниците. Абу Убейда заяви, че Катар се е опитвал да договори пускането на 100 души в замяна на 200 палестински деца и 75 жени в израелски затвори. Условието за това е било същото като обявеното сега – 5-дневно примирие и достъп на хуманитарната помощ до хората, но израелците са отложили отговора си. Друг представител на групировката каза, че израелската страна непрекъснато променя параметрите на възможната сделка в последната минута.

Междувременно здравните власти на Западния бряг съобщиха, че израелски военни са нахлули в болница в селище край град Рамала и са разпитвали персонала. Властите определиха действията на армията като грубо нарушение, подобно на тези в Ивицата Газа, предава БНР.

В град Тулкарем пък двама мъже бяха убити от израелски войници.

След началото на войната Израел засили операциите си в палестинската територия.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here