Израел провежда специална операция срещу „Хамас” в болницата „Ал Шифа”

0
46

 

Страната призова силите на групировката в лечебното заведение да се предадат

Израелските сили са започнали операция срещу „Хамас” в болница „Ал Шифа” в град Газа. Действията им се базират на разузнавателни данни, уточняват израелските сили. Те призоваха силите на „Хамас” в лечебното заведение да се предадат. Израел твърди, че радикалната палестинска групировка има команден център под болницата и използва тунелите под нея, за да държи заложници, предава Нова телевизия.

Здравните власти в Газа обявиха, че малко преди началото на операцията са били предупредени от израелските сили, че ще нахлуят. От „Хамас” твърдят, че на територията на здравното заведение се намират 650 пациенти и между 5 и 7 хиляди други цивилни. Израел уточни, че операцията засяга конкретен район на болницата и участващите в нея сили са преминали специално обучение. Сред тях има медицински екипи и говорещи арабски военнослужещи.

„Настояваме болниците да бъдат защитени. Не искаме да виждаме цивилни граждани и със сигурност не бебета в инкубатори или други уязвими групи, попаднали под кръстосан огън. Искаме „Хамас” да спре да използва болниците като команден център и цивилните като хуманитарен щит. Искаме да има безопасна евакуация за пациентите в болниците. Бихме подкрепили независима трета страна, която да извърши тази евакуация. Знаем, че правителството на Израел също би подкрепило подобна стъпка. Въпросът е дали „Хамас” ще позволи пациентите да бъдат евакуирани от болниците, или ще продължи да ги използва като жив щит”, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here